Suunnittelu | Vanhusten hoitokodit
Hoitokotien suunnittelu
Kun vanhenemme, aistimme kuten näkö- ja kuulokyky huononevat, ja meistä tulee vähemmän aktiivisia jolloin voimme kaatua helpommin. Lyhytaikainen muisti ja itsevarmuus huononevat, ja kognitiiviset kykymme alenevat. Lattia voi auttaa havainnoimaan selkeämmin ympäristöämme ja tehdä liikkumisesta helpompaa.
Jotain suosituksia:
- Kontrastiväri seinän ja lattian välillä auttaa asukasta löytämään oikean reitin ja tilan. On myös tärkeää merkitä selkeästi kontrasteilla raput, rampit ja muut päättyvät pinnat.
- Mattapinnat ja oikea valaistus vähentävät heijastusten ja varjojen syntymistä.
- Vanhan ihmisen silmä tarvitsee vähintää kaksi kertaa enemmän valoa kuin nuoren.
- Värit tekevät ympäristön tunnistamisesta helpompaa
- Kaatumisonnettomuuksia voi estää liukkautta vähentävien turvalattioiden avulla märkätiloissa sekä kontrastiväreillä rappusten askelmakulmassa.
Vanhuksille ja dementikoille on tärkeää saada asua kodikkaassa ja tutussa ympäristössä, joka ei muistuta sairaalaa tai laitosta. Siksi on tärkeää luoda turvallinen ja kodikas ympäristö, jossa voi tuntea olonsa mukavaksi ja itsenäiseksi.
Lataa tästä pdf ”Vanhusten hoitokotien suunnittelu”.
Jos jäit vielä miettimään jotain, otathan yhteyttä meihin
Dementikkojen hoitokotien suunnittelu
Hoitokotien suunnittelun avulla voidaan edistää hoitokodissa asuvan vanhuksen tai dementiaa sairastavan henkilön elämänlaatua. Kontrastit, kuviot, värit ja pintarakenteet ovat tärkeitä, kuten myös tehdä tiloista kodinomaisia ja viihtyisiä.
Lue tästä miten suunnitellaan hyviä hoitokoteja dementiaa sairastaville.
Suunnittele hyviä ympäristöjä dementiaa sairastaville Tarkettin VR-työkalun avulla
Kokeile ainutlaatuista VR-työkaluamme, joka on kehitetty yhteistyössä johtavien dementia-asiantuntijoiden kanssa, ja joka pitää sisällään 12 suunnitteluperiaatetta dementiaa sairastavien hoitokotien suunnittelussa.
White Paper: Suunnittele toimintaa tukevia vanhusten ja dementikkojen hoitokoteja
Tarkett on viimeisen kymmenen vuoden ajan keskittynyt syventämään tietämystään vanhojen ihmisten tarpeista ja haasteista. Tästä voit lukea suosituksiamme toimintaa tukevien ympäristöjen suunnitteluun.