Askelturvallisuus ja liukastumisriski | Vanhusten hoitokodit

Askelturvallisuus ja liukastumisriski | Vanhusten hoitokodit

Turvalattiat

Kaatumiset ovat yksi vanhojen ihmisten yleisimpiä onnettomuuksia. Niiden taustalla olevia syitä ovat haurastunut luusto, heikentynyt lihaskunto ja tasapaino sekä alentunut näkökyky. Joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu keskimäärin kerran vuodessa. Yli 80-vuotiailla luku on kaksi kolmesta.

Yksi tapa vähentää kaatumisia on käyttää liukastumista ehkäiseviä lattioita. Portaat ja tasoerot on merkittävä kontrastiväreillä ja taktiilisilla varoitusmerkinnöillä. Työterveyslaitos on panostanut askelturvallisuutta parantavien määräysten laatimiseen. Erityisen vaarallisia tiloja ovat märkätilat, joissa liukastumisriski on erityisen suuri vesi- ja saippuaroiskeiden vuoksi.

Lattian pinnan täytyy olla karkea kulkuväylillä ja tarvittaessa koko alueella. Lattian liukkautta voidaan ehkäistä kahdella tavalla. Joko lattiaan lisätään tai sen päälle ripotellaan valmistusvaiheessa kovia hiukkasia (samoja, joita käytetään hiomapaperissa) tai lattian pintaan tehdään kohokuvioita. Jälkimmäistä käytetään aina tiloissa, joissa oleskellaan paljain jaloin.

Liukastumista ehkäisevien turvalattioiden lisäksi monet Tarkettin puukuvioidut vinyylilattiat ovat R10-luokiteltuja, jolloin lattian kitka vähentää liukastumis- ja kaatumisonnettomuuksien riskiä.

Tilat joissa voidaan tarvita liukastumista ehkäisevää lattia:

  • suihku- ja märkätilat
  • märkätilojen yhteydessä olevat pukuhuoneet
  • uimahallit ja vesijumppa- ja hierontatilat
  • elintarvikkeiden vastaanotto- ja varastotilat


Jos tarvitset asiantuntijan neuvoja, otathan meihin yhteyttä.

Aiheeseen liittyvät mallistot