Virtuaalitodellisuus apuvälineenä muistisairauksiin soveltuvan suunnittelun ymmärtämisessä

Virtuaalitodellisuus apuvälineenä muistisairauksiin soveltuvan suunnittelun ymmärtämisessä

Luo todellinen käyttäjäystävällinen suunnitteluratkaisu

Ikääntyvien hoito on yksi yhteiskunnan suurista haasteista. Vaikka tutkimuksen edistysaskeleet ovat mahdollistaneet pidemmän ja terveemmän elämän, tulee päivä, jolloin fyysinen tai henkinen terveytemme edellyttää muuttoa hoivakotiin. Tässä arkkitehdeilla ja suunnittelijoilla on tärkeä rooli helpottaakseen siirtymistä, joka hoivakotiin muuttoon liittyy, keskittymällä ikääntyvien tarpeisiin jo tilojen suunnitteluprosessissa. 

Hoivakodin suunnittelu on monimutkainen prosessi, joka vaatii todellista ymmärrystä siitä, miten vanhukset kokevat ympäristönsä ja miten heidän käsityksensä eroavat niistä ihmisistä, joilla ei ole muistisairauksia. 

Siksi teimme yhteistyötä VR-EP:n luojien kanssa. VR-EP on muistisairauksiin soveltuvan suunnittelun johtavien asiantuntijoiden hyväksymä virtuaalitodellisuuden työkalu. VR-EP, eli Virtual Reality-Empathy Platform, on suunniteltu auttamaan ammattilaisia ymmärtämään, miten heikentynyt näkökyky ja kognitiivinen tietoisuus vaikuttavat värien, kontrastien ja materiaalien hahmotukseen näyttämällä heille maailman sellaisena kuin se näyttäisi erilaisissa ikään liittyvissä olosuhteissa. 

Madeleine Mathiasen, arkkitehti Rubow Arkitekterista, kertoo kokemuksestaan VR-työkalun kanssa:

Yhteistyökumppanimme Tarkettin yhteyshenkilö esitteli meille VR-työkalun juuri kun keskustelimme siitä, mitä lattioita käyttäisimme tiettyyn projektiin. Työkalu antoi meille tärkeän ymmärryksen siitä, miten muistisairas henkilö kokee maailman. 

Tunne pysyy kehossani pitkään ja nyt kun olemme edistyneet projektissa, puhumme usein kokemuksestamme. 

Olemme saaneet uuden työkalun, jota voimme käyttää harkitessamme eri projekteissa käytettäviä lattioita ja yhteisenä vertailukohtana puhuttaessa väreistä, materiaaleista ja vaikutelmista.

Ota meihin yhteyttä ja koe VR-EP 

Kokeile tätä avartavaa kokemusta itse ja näe, millainen vaikutus sisustuksella voi olla vanhempien ihmisten elämään

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Vanhusta autetaan hoitokodissa
Vanhusten hoitokotien lattiat

Turvallisen kodin jättäminen on vaikeaa useimmille vanhusten hoitokotiin muuttaville. Siksi hoitokodin tilat ovat ratkaisevassa roolissa, jotta voisimme vanheta arvokkaasti.

Taktiilinen opastenauha vanhusten hoitokodissa
Taktiiliset ja visuaaliset opasteet | Vanhusten hoitokodit

Henkilöiden, joilla on alentunut suunnistuskyky, voi vaikea löytää oikeaan paikkaan vanhusten hoitokodissa. Visuaaliset ja taktiiliset opasteet voivat helpottaa löytämään WC:n tai hissin.

Vanhempi rouva saa apua kävelyyn hoitokodissa
Askelturvallisuus ja liukastumisriski | Vanhusten hoitokodit

Märällä lattialla liukastuu helposti ja paljon onnettomuuksia sattuu vuosittain, erityisesti vanhuksille. Siksi askelturvallisuuteen on panostettava erityisesti märkätiloissa.

Henkilökunta auttaa hoidokodin asukasta
Suunnittelu | Vanhusten hoitokodit

Lattia on tärkeä osa hyvinvointia edistävää suunnittelua, jotta voisimme vanheta arvokkaalla ja hyvällä tavalla kun näkö, kuulo ja kognitiiviset kyvyt huononevat.

Vanhempi rouva saa tukea hoitohenkilökunnalta hoitokodissa
White Paper: Suunnittele toimintaa tukevia ympäristöjä vanhuksille ja dementikoille

Tarkett on viimeisen vuosikymmenen ajan perehtynyt vanhusten hoidon tilojen suunnitteluun ja haasteisiin. Lue tästä suosituksemme hyvien ja mukautettujen ympäristöjen luomiseen.