Vanhoista linoleumilattioista uutta raaka-ainetta

Vanhoista linoleumilattioista uutta raaka-ainetta

ReStart Linoleumi

ReStart Linoleum -keräysjärjestelmän avulla voimme kerätä vanhat linoleumilattiat takaisin ja käyttää niitä tuotannossa. 

Olemme päässeet pitkälle. Kesästä 2021 lähtien voimme ReStart-kierrätysohjelman ansiosta kerätä ja kierrättää paitsi asennuksen hukkamateriaalia, myös käytettyjä linoleumilattioita. Tarkettin linoleumilattian tekninen käyttöikä on 30 vuotta, minkä jälkeen se voidaan kierrättää 100-prosenttisesti uusien tuotteiden raaka-aineeksi.
Koko tuotantoprosessi raaka-aineen hankinnasta kierrätykseen tapahtuu vakiintuneiden ympäristövaatimusten mukaisesti. Kestävä kehitys koskee tietenkin myös käyttöä. Kun lattia on asennettu, käsittelyjä, vahaa tai kiillotusaineita ei tarvita.

Kaikki Tarkettin linoleumilattiat ovat Joutsenmerkittyjä ja niillä on vähintään hopeatason Cradle-to-Cradle -sertifiointi. 

Kestävyystyö

Kestävyystyö Narnissa

Vaikka linoleumi on yleisesti ottaen kestävä materiaali, tuotteen ilmastovaikutusta voidaan pienentää entisestään monilla tekijöillä. Tätä työtä tehdään jatkuvasti Italian Narnissa tuotekehityksessä ja valmistuksessa.

 

Kestävä tuotekehitys

Originale-mallistoon on valittu pigmenttejä ja pintakäsittelyaineita, jotka täyttävät kultatason Cradle-to-Cradle -vaatimukset. Originale oli maailman ensimmäinen linoleumimallisto, joka sai tämän sertifioinnin. 

 

Tuotanto YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti

Linoleumia on valmistettu Narnissa vuodesta 1898 lähtien. Nykyisin laitos työllistää suoraan 150 työntekijää, ja kaikki toiminta tapahtuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. 

Linoleumi on hyödyksi ilmastolle

Jos koko prosessi raaka-aineiden hankinta, kuljetukset ja linoleumin tuotanto mukaan lukien lasketaan yhteen, Tarkettin linoleumin (2,5 mm) kasvihuonekaasupäästöt ovat negatiiviset.

Miten se on mahdollista?

Pääasiassa se johtuu siitä, että materiaali valmistetaan luonnollisista raaka-aineista (jotka sitovat hiilidioksidia kasvunsa aikana) ja kierrätetyistä raaka-aineista. Siihen vaikuttavat myös laitoksen uusiutuva sähköntuotanto sekä tuotettu energia, jota hyödynnetään kierrätysprosessissa. Vuosien 2010 ja 2020 välillä vähensimme linoleumimme aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä 60 %.

Linoleumi on hyödyksi ilmastolle

Ilmastoneutraali tuotanto

Narnissa tuotetaan 34 % sähköstämme ja palautetaan kiertoon 100 % käyttämästämme vedestä. Kun hyödynnämme omat tuotantojäämämme, ne keitetään valtavassa astiassa. Energia otetaan talteen ja käytetään geotermisessä energiajärjestelmässä, joka lämmittää uunimme. Muu energia on peräisin 100-prosenttisesti uusiutuvista lähteistä. Aiemmin käytimme noin 80 miljoonaa litraa juomavettä päivässä muun muassa laitteiden pesuun. Nykyään kaikki vesi palautetaan kiertoon, ja käytämme myös jonkin verran sadevettä. Tuotantojätettä ei päädy kaatopaikalle.

Auttaa parantamaan sisäilmaa

Viime vuosikymmenen aikana Tarkett on määrätietoisesti pyrkinyt siihen, että kaikki käyttämämme materiaalit edistäisivät sisäilman laatua. Linoleumin VOC-päästöt ovat erittäin alhaiset: yli 100 kertaa matalammat kuin alan tiukimman standardin. Linoleumilla on luonnostaan antibakteerisia ominaisuuksia tavallisia bakteereita, kuten E. coli- ja MRSA-bakteereita, vastaan. Lämpö- ja äänieristysratkaisumme auttavat myös parantamaan sisäympäristöä säästämällä energiaa ja vähentämällä melua.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kierrätys – maapallon luonnonvarojen säästäminen
Muovin, linoleumin ja tekstiililattioiden kierrätys

Tarkettilla ei enää puhuta tuotteiden elinkaaren päättymisestä vaan käytön päättymisestä. Muutamme aiemmin jätteenä pidetyn materiaalin raaka-aineiksi ja uusiksi innovatiivisiksi tuotteiksi.

Linoleumissa uusi mattapinta ja lisää värejä
Linoleumissa uusi mattapinta ja lisää värejä

Tarkettin linoleumlattioita on valmistettu luonnollisista raaka-aineista alkuperäisen reseptin mukaan pienessä italialaisessa Narnin kaupungissa jo vuodesta 1898.

Purettujen linoleumilattioiden kierrätys
Purettujen linoleumi- lattioiden kierrätys

Keräämme ensimmäisenä Pohjoismaissa sekä käytöstä poistettuja linoleumilattioita että linoleumilattioiden asennushukkaa käytettäväksi uusien lattioiden raaka-aineena.

Linoleumilattioiden asennushukan kierrätys
Linoleumi- lattioiden asennushukan kierrätys

Tarkett lanseeraa uuden kierrätysjärjestelmän linoleumilattioiden kierrätykseen

Linoleumilattiat päiväkodeissa, lentokentillä ja toimistoissa
Linoleumilattiat päiväkodeissa, lentokentillä ja toimistoissa

Linoleumi täytti monin tavoin nykyisten muovilattioiden roolin 1800-luvun lopusta 1970-luvulle asti. Se oli käytännöllinen kodin lattia, joka kesti roiskeita ja oli helppo siivota.

Klassiset ja modernit linoleumimallit
Klassiset ja modernit linoleumimallit

Linoleumikuoseja marmorista raitaan ja yksiväriseen.

Sisustus luonnonmateriaalilla
Sisustus luonnon- materiaalilla

Tarkettin linoleumilattiat on valmistettu luonnon parhaista raaka-aineista.