Purettujen linoleumilattioiden kierrätys

Purettujen linoleumi- lattioiden kierrätys

ReStart Linoleumi

Tarkett lanseeraa uuden kierrätysjärjestelmän vanhojen linoleumilattioiden kierrätykseen

Keräämme ensimmäisenä Pohjoismaissa sekä käytöstä poistettuja linoleumilattioita että linoleumilattioiden asennushukkaa käytettäväksi uusien lattioiden raaka-aineena. Italian-tehtaallamme on kehitetty tekniikka purettujen linoleumilattioiden kierrättämiseksi. Materiaali jauhetaan ja juuttipohja sekä liima- ja tasoitejäämät erotellaan ja hyödynnetään paikallisesti polttoaineena. Loput materiaalista käytetään täyteaineena uuden linoleumin valmistuksessa.

Tarkettin laskelmien mukaan päästöjen määrä vähenee 5,4 kg CO2-ekvivalenttia kierrätettyä lattianeliömetriä kohden (noin 1,8 kg/materiaalikilo). Lisätietoja päästöjen laskennasta kierrätyksessä saat Tarkettin pohjoismaiselta kestävän kehityksen osastolta.

ReStart Linoleumi tarkoittaa sitä, että meille voi tulevaisuudessa palauttaa kaikki linoleumilattiamme. Jo nyt pystymme vastaanottamaan Tarkettin vanhat, purettava linoleumilattiat.  
 

Hiilidioksidinegatiivinen ”Cradle to Gate” (A1–A3)

Tarkettin linoleumilattioiden ilmastovaikutukset ovat vähäiset, koska niissä käytetään uusiutuvia raaka-aineita ja Italian-tehtaallamme on panostettu ilmaston kannalta fiksuihin ratkaisuihin. Kun tarkastellaan raaka-aineita, kuljetusta tehtaalle ja itse lattian valmistusta, 2,5 mm paksun linoleumimme kasvihuonekaasujen nettopäästöt ovat negatiiviset.

Miten se toimii?

Materiaali tarkastetaan ja analysoidaan ennen kierrätyspäätöksen tekemistä. Vain Tarkettin linoleumilattiat voidaan kierrättää. Keräys tehdään tiiviissä yhteistyössä kiinteistönomistajan kanssa, ja kuorma-alustojen tyyppi mukautetaan projektin kokoon. Tarkett vastaa kuljetuksesta Narniin, jossa materiaali granuloidaan, pestään ja hyödynnetään täyteaineena uusien linoleumilattioiden valmistuksessa.

Mitä lattioita otamme vastaan?

 • Tarkettin puretut linoleumilattiat iästä, paksuudesta ja tyypistä riippumatta (kompakti/akustiikka).

Mitä EMME vastaanota?

 • Linoleumilattiat muilta valmistajilta (tyypistä riippumatta).

Miten vanhat linoleumilattiat kierrätetään?

Ota yhteyttä Tarkettin myyntiedustajaan hyvissä ajoin ennen materiaalin purkamista.

 • Tarkett tarvitsee seuraavia tietoja: 
  •  lattiamateriaalin tyyppi
  •  arvioitu ikä
  •  materiaalin arvioitu määrä (m²)
  •  osoite ja yhteyshenkilö / purkamisesta vastaava.  
 • Jos lattian valmistajasta ei ole varmuutta, Tarkett tutkii sen muovin tai koepala purettavasta materiaalista lähetetään Tarkettille tunnistamista varten. Jos lattia on Tarkettin valmistama, päätämme yhdessä asiakkaan kanssa, milloin tuotteet noudetaan. 
 • Tarkett vastaa kuljetuksesta Narniin, jossa materiaali granuloidaan, pestään ja hyödynnetään raaka-aineena uusissa lattioissa, joiden laatu on yhtä hyvä kuin jos ne valmistettaisiin neitseellisistä raaka-aineista.
 • Tarkettin laskelmien mukaan päästöjen määrä vähenee 5,4 kg CO2-ekvivalenttia kierrätettyä lattianeliömetriä kohden (noin 1,8 kg/materiaalikilo). Lisätietoja päästöjen laskennasta kierrätyksessä saat pohjoismaiselta kestävän kehityksen osastolta.

Yhteystiedot

Lisätietoa linoleumin asennushukan ReStart-kierrätyksestä saat Tarkettin edustajalta.
Lisätietoja kierrätyksen päästölaskelmista:

Dag Duberg, pohjoismainen kestävän kehityksen päällikkö: +46 70 300 19 12dag.duberg@tarkett.com.

Janne Lauronen, myyntijohtaja, projektimyynti: +358 40 074 2296, janne.lauronen@tarkett.com.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kierrätys – maapallon luonnonvarojen säästäminen
Muovin, linoleumin ja tekstiililattioiden kierrätys

Tarkettilla ei enää puhuta tuotteiden elinkaaren päättymisestä vaan käytön päättymisestä. Muutamme aiemmin jätteenä pidetyn materiaalin raaka-aineiksi ja uusiksi innovatiivisiksi tuotteiksi.

Linoleumilattioiden asennushukan kierrätys
Linoleumi- lattioiden asennushukan kierrätys

Tarkett lanseeraa uuden kierrätysjärjestelmän linoleumilattioiden kierrätykseen