Klassiset ja modernit linoleumimallit

Klassiset ja modernit linoleumimallit

Klassiset ja modernit linoleumimallit

Linoleumi tuntuu koskettaessa luonnonmateriaalilta. Nykypäivän lattioissa näkyy sekä perinteisen että nykyaikaisen muotoilun piirteitä.  

Tarkettin linoleumissa on mattapinta, joka antaa materiaalille luonnollisen ja taktiilisen tuntuman. Suunnittelijamme ovat luoneet kuusi linoleumimallistoa harmonisesta väripaletista, jossa on yli sata väriä. Arkkitehti voi siis käyttää lähtökohtana värejä ja sen jälkeen valita vapaasti eri kuoseja ja ominaisuuksia. Kuviot ja värit ovat saaneet innoituksensa luonnon elementeistä, kuten lehtikuiduista ja esimerkiksi pellavan luonnollisista sävyistä. Materiaalia on saatavilla sekä lattioille että seinille, ja se on riittävän joustavaa erilaisille pinnoille: suoriin ja pyöristettyihin lattioihin ja seiniin, arkkitehtonisiin yksityiskohtiin ja huonekaluihin.  

20-luvun ylellisimmät lattiat

Linoleumilattian ilme ja siihen liittyvät mielleyhtymät liittyvät osittain perinteisiin. Linoleumin keksi 1860-luvulla englantilainen hiusharjojen ja sukien valmistaja Frederick Walton, joka eräänä päivänä sai idean käyttää hapettunutta pellavaöljyä luodakseen vedenpitävän kerroksen harjoihinsa. Kokeesta syntyi materiaalia, joka oli yhtä kestävää kuin kumi mutta poikkeuksellisen joustavaa. Walton tajusi, että se toimisi erinomaisesti myös lattiana.

Linoleumilattian ilme ja siihen liittyvät mielleyhtymät liittyvät osittain perinteisiin.

Linoleumilattiasta tuli ilmiö. Se oli käytännöllinen keittiössä, jossa vettä läikkyi ja posliiniastioita pudotettiin. Se toimi julkisissa tiloissa, joissa oli paljon kulkua. Lisäksi se oli kaunis. Valmistuksessa voitiin käyttää monia värejä ja hienostuneita kuvioita, joten lattioista tuli ainutlaatuisia. Upeita linoleumikuoseja asennettiin lastenhuoneisiin, taidegallerioihin ja liikuntasaleihin. Uimahallit ja tenniskentät varustettiin linoleumilla. Linoleumia oli luksushotelleissa ja merillä risteilyaluksissa. Titanicin ruokasalissa oli linoleumilattia, jossa oli persialaisen maton kuosi. Historiantutkijoiden mukaan myös kuuluisat kaarevat portaat ja merivesialtaan ympäristö oli päällystetty tällä tulevaisuuden materiaalilla.

Klassiset linoleumikuosit

Klassiset kuosit, joista linoleumilattiat tunnetaan, syntyvät itsestään ainesosien sekoittamisen aikana. Tarkettin linoleumi valmistetaan edelleen alkuperäisen vuoden 1898 reseptin mukaisesti. Keitetty pellavaöljy altistetaan lämpimälle ilmalle, jolloin se muuttuu kovaksi ja kestäväksi massaksi, jonka ominaisuudet muistuttavat joustavaa kumia. Massa saa jähmettyä puuvillataustalle prosessissa, joka muistuttaa jossain määrin kynttilänvalantaa. Sen jälkeen se sekoitetaan niin kutsutuksi pellavaöljysementiksi lisäämällä hartsia, korkkijauhetta, puujauhetta ja kalsiumkarbonaattia, minkä jälkeen seos murennetaan rakeiksi. 

Marmorointi – kauniit pyörteet

Tunnetuin linoleumikuvio syntyy, kun neljää eri väristä raetta vaaleasta tummaan sekoitetaan ja puristetaan linoleumimassaksi, joka levitetään juuttikudospohjalle. Marmoroituminen tapahtuu, kun massaa puristetaan. Marmorointi on kaunis mutta myös käytännöllinen kuvio siten, että siinä ei näy lika siivouskertojen välillä.

Marmoroituja linoleumilattioita on Veneto-mallistossa ja Style Emme -mallistoissa, jossa kuvio on pehmeämpi.

Jaspé – hillityt raidat

Toinen klassinen linoleumikuvio on jaspé. Se on raidallinen kuvio, joka on saanut nimensä jaspis-mineraalista. Tämä hillityn raidallinen kuvio syntyy erityyppisessä puristuksessa kuin marmorointi.

Jaspé-kuviota löytyy Style Elle -mallistosta. 

Yksivärinen – kirkkaat värit

Jos linoleumimassa värjätään vain yhdellä värillä, saadaan yksiväristä linoleumia. Etrusco-mallistossa on 16 kirkasta väriä, joita voi yhdistellä keskenään tai kuviollisiin mallistoihin.

Kymmenen väreistä on saatavana myös LinoWall-mallistossa, joka on markkinoiden ainoa seinälle mukautettu linoleumi.

Valikoidut pigmentit – ainutlaatuiset värit

Originale on maailman ensimmäinen linoleumimallisto, jolla on kultatason Cradle-to-Cradle -sertifiointi. Pigmentit on valittu tämän tason hyväksyntä mielessä pitäen, ja uuden Essenza+-pintakäsittelyn kestävyys on vieläkin parempi kuin xf2:lla. (Malliston voi tilata myös xf2-vakiopinnoituksella, mutta silloin se luokitellaan hopeatasolle Cradle-to-Cradle -luokituksessa.)

Essenza+-pinnoitettu Originale kuuluu Tarkettin Circular Collection -valikoimaan. 

Muut linoleumikuosit

Vaihtoehtoja on loputtomasti erilaisten painojen ja väriyhdistelmien ansiosta.

Trentino-malliston kuoseissa on kolmea väriä: marmoroitu perusväri luo yhdessä kahden kontrastisävyn kanssa ilmeeseen sekä suunta- että syvyysvaikutelmaa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Linoleumissa uusi mattapinta ja lisää värejä
Linoleumissa uusi mattapinta ja lisää värejä

Tarkettin linoleumlattioita on valmistettu luonnollisista raaka-aineista alkuperäisen reseptin mukaan pienessä italialaisessa Narnin kaupungissa jo vuodesta 1898.

Vanhoista linoleumilattioista uutta raaka-ainetta
Vanhoista linoleumilattioista uutta raaka-ainetta

Linoleumi valmistetaan ilmastoneutraalisti

Linoleumilattiat päiväkodeissa, lentokentillä ja toimistoissa
Linoleumilattiat päiväkodeissa, lentokentillä ja toimistoissa

Linoleumi täytti monin tavoin nykyisten muovilattioiden roolin 1800-luvun lopusta 1970-luvulle asti. Se oli käytännöllinen kodin lattia, joka kesti roiskeita ja oli helppo siivota.

Sisustus luonnonmateriaalilla
Sisustus luonnon- materiaalilla

Tarkettin linoleumilattiat on valmistettu luonnon parhaista raaka-aineista.

Aiheeseen liittyvät mallistot