Linoleumilattiat päiväkodeissa, lentokentillä ja toimistoissa

Linoleumilattiat päiväkodeissa, lentokentillä ja toimistoissa

Toiminnallisuus

Historiallisten linoleumilattioiden toiminnallisuus on päivitetty vastaamaan nykyisiä standardeja.

Linoleumi täytti monin tavoin nykyisten muovilattioiden roolin 1800-luvun lopusta 1970-luvulle asti. Se oli käytännöllinen kodin lattia, joka kesti roiskeita ja oli helppo siivota. Se oli myös ylellinen valinta, koska kuosivaihtoehtoja oli runsaasti ja se tarjosi vaihtelua. Linoleumia käytettiin sen vuoksi myymälöissä, hotelleissa ja urheilutiloissa. Linoleumin käyttö saavutti huippunsa 20-luvulla, kun 44 tehdasta maailmalla valmisti 170 miljoonaa neliömetriä linoleumia vuodessa. 

Sen ajan ilmiöt vaikuttivat toki tuotantoon. 1900-luvun talouskriisit ja maailmansota vaikuttivat sekä raaka-aineiden saatavuuteen että kysyntään. Mutta ennen kaikkea muovilattiat valtasivat alaa. Muovilattioiden suosio kasvoi 50- ja 60-luvuilla. Linoleumia pidettiin vaikeasti hoidettavana. Tuolloiset linoleumilattiat vaativat säännöllistä huolenpitoa vahalla ja kiillotusaineella, jotta ne eivät vaurioituisi vedestä. Linoleumin käyttö lopetettiin myös merenkulussa palovaaran vuoksi. 

1900-luvun loppupuolella tuotanto väheni, ja nykyään Tarkettin Narnin tuotantolaitos on yksi maailman vain neljästä linoleumitehtaasta. Täällä tehdään työtä, jossa huomioidaan perinteinen muotoilu ja samalla mukautetaan ilme nykyajan ihanteisiin.

Historiallisten linoleumilattioiden toiminnallisuus on päivitetty vastaamaan nykyisiä standardeja.

Nykypäivän linoleumi on kestävää, helposti siivottavaa ja hygieenistä

Nykyisin linoleumi on palohyväksyttyä. Tarkettin linoleumilattioille ja -seinille tehdään pintakäsittely, joka tekee materiaalista yhtä kestävää kuin muovista. Linoleumia voidaan siten asentaa kaikkiin tiloihin, paitsi märkätiloihin ja sisäänkäynteihin, jotka altistuvat runsaalle kosteudelle. Materiaali on helppo siivota ja sillä on luonnostaan antibakteerisia ominaisuuksia, joten se sopii hyvin sairaaloihin ja kouluihin. Linoleumilattian asennuskohta riippuu kuitenkin usein enemmän perinteistä kuin toiminnallisuudesta. 

Linoleumi toimistoissa ja julkisissa tiloissa

Linoleumi toimii erityisen hyvin sisustusratkaisuna toimistoissa ja julkisissa tiloissa, kuten museoissa. Se on usein arkkitehdeiltä lähtöisin oleva päätös, jossa on kyse sekä estetiikasta että halusta käyttää luonnonmateriaalia. Linoleumi vaikuttaa monin tavoin sisäympäristön laatuun. Tarkettin linoleumin VOC-päästöt ovat reilusti hyväksyttyjä standardeja pienemmät. Se on helppo puhdistaa ja sen elinkaarikustannukset ovat alhaiset, sillä vahaa tai kiillotusaineita ei tarvita. Kaikkiin mallistoihin on saatavana akustoiva pohja, joka vaimentaa askelääntä 19 dB.

Linoleumi kouluissa

Pohjoismaissa linoleumia käytetään pääasiassa kouluissa, aina päiväkodeista yliopistoihin. Nykyään Tarkettin linoleumia käytetään kouluissa pääasiassa sen kestävyyden, hygieenisyyden ja värivalikoiman vuoksi. Kaikilla mallistoilla on Joutsenmerkki. Hartsin ansiosta linoleumilla on luonnostaan antibakteerisia ominaisuuksia. Runsas väriskaala antaa kouluille ja päiväkodeille mahdollisuuden sisustaa sekä lattiat että seinät vaihtelevilla mutta yhteensopivilla väreillä.

Linoleumi kouluissa

Linoleumi sairaaloissa ja hoitolaitoksissa

Tarkettin toistensa kanssa yhteensopivat linoleumimallistot tarjoavat kattavan valikoiman tuotteita, jotka voidaan mukauttaa tai joilla on hyvät toiminnalliset ominaisuudet liittyen esimerkiksi äänenvaimennukseen, sähköasennuksiin, liukastumisen estoon ja seinäverhouksiin. Ympäri Pohjoismaita on vanhainkoteja ja terveyskeskuksia, joissa on käytetty linoleumia. xf2-pintakäsittelyn ansiosta lattia kestää erittäin hyvin naarmuuntumista sekä likaa ja kemikaaleja.

Linoleumi vuokra-asunnossa

Kiinteistöyhtiöt, jotka rakentavat vuokra-asuntoja, käyttävät linoleumia, koska se on kestävää, kaunista ja edullista.

Linoleumin kohdalla saatetaan pelätä sitä, että lattiat ”siivotaan rikki”, mikä on käytännössä mahdotonta xf2-käsittelyn ansiosta. 

Linoleumi vilkkaissa paikoissa

Zürichin lentokentälle asennettu Tarkettin linoleumilattia on edelleen hyvässä kunnossa 16 vuoden jälkeen. Lentokentällä on tuhansia päivittäisiä vierailijoita matkalaukkuineen ja matkatavarakärryineen. Se ei tuota lainkaan ongelmia xf2-käsitellylle lattialle, joka on suunniteltu kestämään rankkaa mekaanista kulutusta.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Linoleumissa uusi mattapinta ja lisää värejä
Linoleumissa uusi mattapinta ja lisää värejä

Tarkettin linoleumlattioita on valmistettu luonnollisista raaka-aineista alkuperäisen reseptin mukaan pienessä italialaisessa Narnin kaupungissa jo vuodesta 1898.

Vanhoista linoleumilattioista uutta raaka-ainetta
Vanhoista linoleumilattioista uutta raaka-ainetta

Linoleumi valmistetaan ilmastoneutraalisti

Klassiset ja modernit linoleumimallit
Klassiset ja modernit linoleumimallit

Linoleumikuoseja marmorista raitaan ja yksiväriseen.

Sisustus luonnonmateriaalilla
Sisustus luonnon- materiaalilla

Tarkettin linoleumilattiat on valmistettu luonnon parhaista raaka-aineista.

Aiheeseen liittyvät mallistot