Summit House

Summit House

2020 | Lontoo, Yhdistyneet Kuningaskunnat

Kuvagalleria

Ruotsalaista tyyliä Lontoon toimistossa 

Sisustus oli uusittu ja peitetty valkoiseksi maalatulla kipsillä. Neljää toimistokerrosta valaisi kylmä ja monotoninen valo. 1920-luvun puolivälissä rakennetusta, suojellusta kulttuuriperintökohteesta oli jäljellä vain kaunis julkisivu, joka oli symmetrinen ja koristeltu art deco -aiheilla

Kun ruotsalainen muotoilustudio Note sai coworking-tiloja tarjoavalta The Office Groupilta tehtävän remontoida Lontoon keskustassa Holbornin alueella sijaitseva Summit House, he toivat mukanaan sekä ruotsalaista estetiikkaa että mielenlaatua: Swedish Grace. 

Swedish Grace -käsitteen keksi brittijournalisti Philip Morton Shand arvostellessaan äärimmäisen tyylin luonutta maailmannäyttelyä Pariisissa vuonna 1925. Paris Exposition des Arts Décoratifs -näyttely antoi nimen ajan design-suuntaukselle, art décolle. Esittelyssä oli mukana kahdenkymmenen maan ylelliset paviljongit. Shand ei innostunut oman maansa mahtipontisesta rakennelmasta, vaan ylisti sen sijaan Ruotsin pidättyväisempää paviljonkia, jonka oli suunnitellut arkkitehti Carl Bergsten. Hän kuvasi sitä käsitteellä Swedish Grace, joka voidaan kääntää ruotsalaiseksi tyylikkyydeksi, tai jopa armoksi, Jumalan lahjaksi.

Noten tulkinnassa tästä klassisesta ihanteesta tuli ainutlaatuinen työskentelypaikka, ja toisen ruotsalaisen 20-luvun käsitteen mukaisesti "kauniimpi arkiesine".

Arkkitehti kertoo:

- Julkisivu oli todella tyylikäs, ja halusimme luoda sisustuksen, joka lunastaisi sisäänkäynnin luomat odotukset. Tuntui oikealta käyttää lähtökohtana ja inspiraation lähteenä Swedish Grace -tyyliä, joka on yksinkertaisempi ja pidättyväisempi kuin art déco. Sama aikakausi. Tyylikausi, johon meillä ruotsalaisilla on vahva tunneside. Alueeseen sopiva estetiikka. Holbornissa on enimmäkseen lakialan yrityksiä, mutta myös talous- ja turvallisuusyrityksiä, jotka ovat menestyksekkäitä ja muodollisia. The Office Groupin toimeksiannossa tämä oli tärkeää ottaa huomioon.  

Teimme nykyaikaisen tulkinnan Swedish Grace -tyylistä, emme historiallista takaumaa. Lähdimme liikkeelle tyylistä ja halusimme luoda vastakohdan alueen ilmapiirille.
Holborn on vilkas kaupunginosa. Siellä on todellista suurkaupungin tuntua, vilinää, ääntä ja vauhtia. Halusimme luoda paikan, jossa voi hidastaa tahtia ja voida hyvin. Tämä saattaa olla ruotsalainen asenne, mutta me kaikki tarvitsemme paikkaa, jossa voimme rauhoittua ja voida hyvin. 

Halusimme myös tehdä jotain muuta, mitä muut coworking-tilat tarjosivat. Siihen aikaan alaa dominoi WeWork, jonka luoma tunne oli... kuinka sen nyt sanoisi... He olivat kiinnittäneet seinille sitaatteja tyyliin Work Hard, Play Harder. 

Ensimmäisenä tyylinsä löysi sisäänkäynti, jossa vastaanottotiskiä ympäröi porrasmainen näkymä. Ajatuksena oli, että se toimisi jatkeena symmetriselle julkisivulle. Saimme inspiraatiota sekä Swedish Gracen geometrisesta ihanteesta että ohjaaja Wes Andersonin tavasta asettaa hahmo – tai meidän tapauksessamme kävijä – keskipisteeseen symmetrisesti. 

Sisätilojen tavoitteena on luoda tyylikäs, mutta lämmin ja tervetulleeksi toivottava tunne. Tilat ovat eksklusiiviset, mutta se ei meidän tapauksessamme tarkoita kallista vaan hyvin suunniteltua. Tämä on enemmänkin koti tai hotelli kuin toimisto. Tyyli on pehmeä ja ihana. 

Värien osalta valitsimme maavärejä, siennaa, okraa ja umbraa. Tämä väripaletti on tuttu saman aikakauden tukholmalaisista rakennuksista. 

Materiaaleina on käytetty tammea, terästä ja terrazzoa – joissakin paikoissa omien suunnitelmiemme mukaisesti. Toimistojen kokoustiloissa ja hiljaisissa tiloissa käytetään yleensä kirkasta lasia, uurre- tai huurrelasia, mutta me valitsimme chinchilla-lasin. Sen rakenne saa lasin näyttämään pehmeältä chinchilla-turkilta, se taittaa valoa upealla tavalla ja luo yhteyden tilaan paljastamatta yksityiskohtia, kuten vaikkapa kasvojen ilmeitä. 

Lattiana käytimme joka paikassa Tarkettin Noble Oak -erikoissävyä. Puulattian käyttäminen myös keittiössä herätti hiukan huomiota, sillä se on epätavallista Englannissa, mutta ei mitään ihmeellistä ruotsalaisille. Noble on klassinen parkettikuvio, jota on helppo käsitellä, koska siinä ei ole tiettyä suuntaa. Tammi on tiloja yhdistävä materiaali. Osa lasiosioista on verhottu tammeen, ovet ovat tammea ja valitsimme myös tammilattian.

Summit Houseen saapuminen ja siellä työskenteleminen tuntuu nyt arvokkaalta ja rauhalliselta, mutta samaan aikaan se on hyvin eloisa paikka. Siellä liikkuu paljon ihmisiä. He alkavat kuitenkin puhua hiljaisemmalla äänellä tullessaan sisään. Kukaan ei juokse ympäriinsä nappikuulokkeet korvilla. Paikassa on rauhallista keskittyneisyyden tuntua.

- Johannes Karlström, sisustusarkkitehti ja Noten perustaja.

Aiheeseen liittyvät mallistot

Tietoa

Ruotsalainen muotoilustudio Note sai coworking-tiloja tarjoavalta The Office Groupilta tehtävän remontoida Lontoon keskustassa Holbornin alueella sijaitsevan Summit Housen.

Suunnittelija

Note Design Studio

Rakennuttaja

The Office Group

Segmentti

Kategoriat