Kontrastimerkinnät | Sairaala

Kontrastimerkinnät | Sairaala

Kontrastimerkinnät

Kontrastimerkintä tarkoittaa poikkeavaa valoisuutta ympäröiviin pintoihin verrattuna. Kontrastimerkinnät helpottavat niiden henkilöiden tilanhahmotusta, joilla on huonontunut näkökyky, aivovamma tai toimintarajoite. Kontrastimerkinnän avulla kohteiden erottaminen ja löytäminen helpottuu.

Vähintään 0,40  valoisuuskontrastia suositellaan

Kontrastimerkinnän ja ympäröivän pinnan valoisuuskontrastin on oltava NCS-määritysten mukaisesti vähintään 0,40. Valoisuusarvo riippuu materiaalien värisävyistä. Tarkettin Aquarelle-märkätilaseinässä on useita värivaihtoehtoja, joilla saavutetaan suositeltava kontrastiero valkoisiin saniteettikalusteisiin. Riittävä valoisuusarvo on myös Wallgard-seinämatolla sekä eri julkisten tilojen lattia- ja seinätuotteilla.

Käytävissä ja WC-tiloissa tilan hahmottamista tulee selkeyttää. WC:ssä saniteettikalusteiden ja niiden takana olevan seinän välille on saatava kontrastiero. Myös lattian ja seinien välillä on oltava selvä valoisuusero. Hyvä tapa parantaa suunnistusvaikeuksista kärsivien henkilöiden liikkumista huoneessa on käyttää kontrastivärejä seinien kulmissa.

NCS-valoisuus

NCS-järjestelmä (Natural Colour System) kuvaa kaikkien pintavärien havaitsemista. NCS-järjestelmä on yhteinen värikieli, jota esim. kaikki maalien valmistajat käyttävät. Jokaisella värillä on ainutlaatuinen numero- ja kirjainkoodi (esim. S 1040-R20B), joka kertoo värin visuaalisen mustuuden prosentteina, värin kulöörin ja värin kulöörisävyn. NCS-merkinnöillä ilmaistavien värierojen lisäksi värien välinen kontrasti riippuu myös värien eri valoisuusasteesta.

NCS-valoisuutta ilmaistaan visuaalisella valoisuusluvulla v, joka on välillä 0–1. Mustan v = 0,0 ja valkoisen v = 1. NCS-valoisuuskontrastin tulisi olla vähintään 0,40 kontrastimerkinnän ja viereisen pinnan välillä. Suomessa kontrastimerkintöjen ilmaisemiseen käytetään ensisijaisesti NCS-järjestelmää.

Kysy lisää meiltä kontrastimerkinnöistä sairaalassa - ota yhteyttä.

Aiheeseen liittyvät mallistot