Ilma, äänet ja päästöt sisätiloissa

Ilma, äänet ja päästöt sisätiloissa

VOC-päästöt

Vietämme noin 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa. Tästä syystä sisäympäristö on tärkeä terveytemme kannalta. VOC (Volatile Organic Compound) on yhteisnimitys kaikille haihtuville orgaanisille yhdisteille, joita materiaaleista voi vapautua. Ne voivat olla sekä luonnollista että synteettistä alkuperää. Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden terveysvaikutuksista ei voi puhua yleisellä tasolla, koska ne eivät ole tarkasti määritelty ryhmä kemikaaleja. Tietyillä haihtuvilla orgaanisilla yhdisteillä voi olla haitallisia terveysvaikutuksia, mutta toiset niistä ovat sellaisia, joita arvostamme – tällaisia ovat esimerkiksi yhdisteet, jotka saavat ruusut tuoksumaan ruusuilta. Pyrimme kuitenkin noudattamaan varovaisuusperiaatetta ja kehittämään tuotteita, joiden päästöt ovat mahdollisimman pienet.

Pöly ja hiukkaset

Pöly ja hiukkaset – sisäilma, Tarkettin AirMaster-lattia. Haluamme, että lattiamme luovat paremman ympäristön tiloihin, joissa ihmiset asuvat, työskentelevät ja oleskelevat. Lattian pitää tuntua miellyttävältä jalan alla ja olla helppo puhdistaa, mutta myös edistää hyvää akustiikkaa sekä turvallista ja terveellistä sisäympäristöä. Koska vietämme noin 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, sisäympäristön merkitys terveydellemme on suuri. Samaan aikaan rakennuksista kehitetään yhä energiatehokkaampia, tiiviimpiä ja eristykseltään parempia. Tämä vaikuttaa haitallisesti ilmanvaihtoon ja ilmanlaatuun. Näemme myös astman ja allergioiden kaltaisten terveysongelmien lisääntyvän. Siksi Tarkett tekee työtä luodakseen lattiatuotteita, jotka edistävät terveyttä ja parantavat sisäympäristöä.

Akustiikka

Emme halua rakennuksen muista osista kantautuvien äänien häiritsevän meitä, olimme sitten kotona, koulussa, toimistolla tai terveydenhuollon tiloissa. Paras tapa madaltaa melutasoa on minimoida äänien syntyminen. Kun tilaan valitaan sopivasti akustoiva lattia, äänitasoa pystyään pienentämään heti äänen alkulähteessä. Miellyttävä ääniympäristö luo samalla lisäarvoa. Täällä kerromme lisää lattioihin ja akustiikkaan liittyvistä näkökohdista. 

Värit ja kontrastit

Linoleumivärejä

Värit ja kuviot eivät ole vain ulkonäöllisiä seikkoja. Tietoiset väri-, kuvio- ja materiaalivalinnat voivat edistää myös hyvinvointia. Esimerkiksi hoivakodeissa niillä voi olla rauhoittava vaikutus tai ne voivat parantaa turvallisuutta tekemällä tiloista helpommin hahmotettavia. Oppilaitoksissa värivalinnat voivat vaikuttaa myönteisesti etenkin pienten lasten keskittymiseen ja käyttäytymiseen.


Tarkett tekee sekä omaa tutkimustaan että yhteistyötä ulkoisten asiantuntijoiden kanssa ymmärtääkseen asiakkaidensa ainutlaatuisia tarpeita. Esimerkiksi muistisairaat voivat nähdä tummat pinnat reikinä ja selkeästi erottuvat kuviot roskina, jotka heidän on poimittava. Olemme siksi kehittäneet yhdessä brittiläisen Center for Dementia Researchin kanssa lattiamalliston, jonka tuotteet luovat miellyttävän ympäristön juuri tälle kohderyhmälle. Värien vaikutusta oppimiseen kartoitimme omassa tutkimuksessamme, jossa keskityimme selvittämään, kuinka eri ikäiset lapset kokevat värit ja miten ne vaikuttavat heihin. Tiedämme myös, kuinka materiaali- ja värivalinnat voivat edistää koulujen fyysisten ympäristöjen esteettömyyttä erilaisten toimintarajoitteiden, kuten näkövammojen, suhteen. 

 

Askelmukavuus ja liukastumisenesto

Lattian valinnassa on otettava huomioon myös ergonomia ja käyttökohde. Lattian päällä pitäisi olla miellyttävää seistä ja kävellä. Kun seisomme paikallaan, polvet ja jalkaholvit kannattelevat koko painoamme. Kävellessä tai juostessa kuormitus kasvaa jopa 2–5-kertaiseksi. Pienempi kuormitus tekee kävelystä mukavampaa, kun lattia ottaa vastaan kehon painon pehmeästi. Sopivan pehmeä ja joustava lattia vähentää kuormituksesta johtuvia vammoja ennen kaikkea työpaikoilla. 

Jos lattia on sen sijaan liian pehmeä, esimerkiksi sairaalasänkyjen, laboratoriovaunujen ja pyörätuolien pyörät uppoavat sen pintaan ja niiden liikuttelusta tulee raskaampaa. Tämä voi puolestaan aiheuttaa rasitusvammoja tiloissa työskentelevälle henkilökunnalle. 

Askelturvallisen lattian valinta voi auttaa ehkäisemään tapaturmia tiloissa, joissa liukastumisen ja kaatumisen vaara on tavallista suurempi. Tarkett tarjoaa turvalattioita, jotka ehkäisevät liukastumisia. 

 

Hygienia

Hygieniaa koskevat erityisen tiukat vaatimukset tietyissä käyttökohteissa, kuten terveydenhuollossa, vanhustenhoidossa, laboratorioissa ja joissakin tuotantolaitoksissa. Näissä kohteissa kannattaa suosia seinille nostettavia lattioita ja hitsattavia saumoja, jolloin pinnasta tulee tiivis ja helposti siivottava. Terveydenhuollon tiloihin tarkoitetut tuotteemme eivät edistä bakteerien kasvua. Lattia- ja seinäpintojen täytyy kestää puhdistusta ja desinfiointia. iQ-tuotteissamme on esimerkiksi markkinoiden paras kestävyys jodi-, eosiini- ja Betadine-tahroja vastaan. Iso osa tuotteistamme on myös testattu ja hyväksytty käyttöön niin kutsutuissa puhdastiloissa.

Helppo siivous 

Säännöllistä siivousta tarvitaan, jotta lattiapinnat kotona, koulussa, sairaaloissa ja toimistoissa näyttäisivät puhtailta ja siisteiltä. Lattialle kertyy pölyä ja likaa, minkä vuoksi on tärkeää, että se on helppo puhdistaa. Lattia on helppo siivota, kun siinä on sileä ja likaa hylkivä pinta, jonka siivouskitka on vähäinen ja joka kestää kemikaaleja, joita saatetaan tarvita vaikeampien tahrojen poistamisessa. Tarkettin kaikissa lattioissa on kulutusta kestävä pintakerros, joka on helppo pitää puhtaana.

Täältä löydät ohjeet kaikkien lattioidemme hoitoon

Biosiditon muovilattia resistenttejä bakteereja vastaan 

Ympäristö- ja terveysriskien sekä mahdollisesti resistenttien bakteerien kehittymisen minimoimiseksi Tarkett lopetti joitakin vuosia sitten biosidien käytön. Biosidit ovat lattioissa käytettäviä antibakteerisia aineita.

Hygienia ja tahransietokyky sairaaloissa

Terveydenhuollon tiloissa hygienian on oltava huipussaan. Tiivis ja sileä pinta, joka kestää puhdistuksessa käytettäviä kemikaaleja, luo hygieeniselle ympäristölle hyvät edellytykset. Tahransietokyky ja kemikaalienkestävyys ovat tärkeitä paitsi hygienian, myös sen kannalta, että pinnat näyttävät puhtailta ja raikkailta pitkän aikaa.

Lue lisää hygieniasta ja tahransietokyvystä terveydenhuollon ympäristöissä

Hygienia ja kestävyys tahroja vastaan hoivakodeissa

Myös hoivakodeissa hygienialle asetetaan tiukkoja vaatimuksia. Ympäristöön on kiinnitettävä huomiota, koska monien asukkaiden terveydentila on hauras ja he ovat herkkiä infektioille. 
Tiiviiden ja sileiden pintojen puhdistus ja desinfiointi on helpompaa, joten rakenteeltaan karkeita pintoja kannattaa välttää. Tahransietokyky ja kemikaalienkestävyys ovat tärkeitä paitsi hygienian, myös sen kannalta, että pinnat näyttävät puhtailta ja raikkailta pitkän aikaa.

Lue lisää hygieniasta ja tahransietokyvystä hoivakodeissa

Saatat olla kiinnostunut myös näistä