Askelmukavuus ja vierintävastus | Sairaala
Askelmukavuus ja vierintävastus
Kun seisomme paikallaan, polvet ja jalkaholvit kannattelevat koko painoamme. Kun kävelemme tai juoksemme, kuormitus kasvaa jopa 2–5-kertaiseksi. Normaalissa kävelyssä kuormittuu vartalomme enintään 0,1 sekunnin ajaksi kun jalka osuu alustaan. Askelmukavuus lisääntyy kun lattia ottaa vastaan kehon painon pehmeästi.
Sopivan pehmeä ja joustava lattia vähentää rasitusvammojen riskiä. Tällainen lattia vaimentaa usein askelääntä, joka kuuluu alapuoliseen kerrokseen. Pehmeällä lattialla on hitaampi ja raskaampi työntää pyörällisiä sairaalasänkyjä, laboratoriovaunuja ja rullatuoleja, sillä ne 'uppoavat' lattiaan. Lattiaan voi myös jäädä helpommin painumajälkiä huonekaluista ja raskaista esineistä.
Edellä mainitut seikat on hyvä huomioida, kun valitaan ergonomista lattiaa.
Mitä vaatimuksia asetetaan?
Yleisiä testimenetelmiä lattioiden askelmukavuuden mittaamiseen ei toistaiseksi ole. Viranomaiset ovat toki antaneet suosituksia, kuten ”lattian tulee olla sopivan joustava käyttötarkoitukseensa”. Jos haluat asiantuntijoiden vinkkejä, otathan meihin yhteyttä.
Standardisoitu testimenetelmä puuttuu
Koska vierintävastusta mittaavaa standardisoitua testimenetelmää ei ole, on Tarkett on kehittänyt oman menetelmän. Siinä sairaalasänky laitetaan testattavalle lattialle ja annetaan ensin seisoa paikallaan 5 minuuttia. Tämän jälkeen sänkyä vieritetään lattianpäällysteen päällä ja mitataan samalla se voima jolla ”päästään liikkeelle” (lepokitka) ja se jolla sänkyä voidaan voidaan vetäää vakionopeudella (liikekitka).
Yleiset arvot kompaktille päällysteelle ja betonilattialle ovat 120–170 N lepokitka ja 50–70 N liikekitka. Vastaavat arvot vaahtopohjaiselle akustiselle lattialle ovat 200 – 250 N (lepokitka) ja 100–120 N (liikekitka).
Jos haluat saada lisätietoja askelmukavuudesta sairaalassa, otathan meihin yhteyttä.