Terveydenhoito, lattia, ihmisiä leikkaussalissa

Terveydenhoidon tilojen lattiat

Lattialla on tärkeä rooli

Sairaalan sisätilojen ja huoneiden ulkonäöllä voi olla vaikutus potilaiden mahdollisuuksiin toipua nopeammin, sekä fyysisesti että psyykkisesti. Suunnittelun avulla voidaan edistää hyvän hoitoympäristön syntymistä potilaille, mutta myös luoda parempi työympäristö henkilökunnalle.

Lattia on tärkeässä roolissa terveydenhoidon tilojen suunnittelussa. Se voi helpottaa tiloissa suunnistamista ja oikeaan paikkaan löytämistä. Vähintään yhtä tärkeitä ovat sairaalan lattian monet funktionaaliset ominaisuudet. Lattian avulla voidaan parantaa akustiikkaa ja askelmukavuutta sekä vähentää vierintävastusta. 

Lattian avulla voidaan edistää hygieenistä ympäristöä, auttaa täyttämään palovaatimukset ja käsitellä paremmin staattista sähköä. Erittäin tärkeää on myös, että sairaalan lattia on kulutusta kestävä ja helppohoitoinen, taloudellisesti sekä ympäristön kannalta.  

Olemme keränneet tähän tietoja ja vinkkejä sairaalan lattioiden suunnitteluun:

Sairaala- ja hoitotilojen suunnittelu

Sairaalan, terveyskeskuksen tai muiden hoitoympäristöjen suunnittelulla voidaan vaikuttaa potilaiden toipumismahdollisuuksiin - sekä fyysisesti että psyykkisesti. Lue lisää kuinka lattian ja suunnittelun avulla voidaan luoda parantumista edistäviä tiloja.

Taktiiliset ja visuaaliset opasteet sairaalassa

Taktiiliset ja visuaaliset opasteet auttavat henkilöitä joilla on huonontunut näkökyky tai alentunut suunnituskyky, löytämään oikeaan paikkaan ja tärkeisiin kohteisiin sairaalassa kuten sisäänkäynti, hissi, wc tai ilmoittautumispiste.

Kokonaistaloudellisuus

Tutkimusten mukaan lattian siivouskustannukset ovat 10-kertaiset hankintakustannuksiin verrattuna, ja siksi yksi suurimmista kiinteistön kulueristä. Lattian hoito muodostaa yli puolet siivousbudjetista.

Staattinen sähkö ja lattia

Staattisen sähkön purkaukset voivat olla paitsi mukavuusongelma myös vahingoittaa herkkiä teknisiä laitteita tai sytyttää herkästi syttyviä kaasuja. Oikeanlainen lattianpäällyste voi vähentää näiden vahinkojen riskiä.

Turvalliset märkätilat

Vesivahingot maksavat yhteiskunnalle satoja miljoonia euroja vuosittain. Siksi märkätilojen turvallisuus on tarkoin säänneltyä Suomen lainsäädännössä. Yli puolet vahingoista aiheutuu vuotavista märkätiloista.

Palovaatimukset sairaaloissa ja terveydenhoidon tiloissa

Rakennukset tai niiden palo-osastot ryhmitellään tilojen pääkäyttötavan perusteella. Lattian- ja seinänpäällysteiden palo-ominaisuudet määritellään niin kutsutussa Euroclass-järjestelmässä.

Askelturvallisuus sairaalassa

Liukastumis- ja kaatumisonnettomuudet sisätiloissa ovat moninkertaisesti yleisempiä kuin liikenneonnettomuudet Suomessa. Siksi varsinkin märkätilojen ja keittiöiden askelturvallisuuden parantamiseksi on annettu selkeitä määräyksiä.

Hygienia ja tahransietokyky

Tiivis ja sileä pinta joka kestää hyvin puhdistusaineita luo hyvät edellytykset hygieeniselle ympäristölle terveydenhoidon tiloissa. Tahransietokyky ja kemikaalinkesto ovat tärkeitä sairaalassa sekä hygienian että estetiikan kannalta.

Äänimaailma

Valitsemalla oikeanlainen lattia voidaan laskea melutasoa ja luoda viihtyisämpi työ- ja hoitoympäristö henkilökunnalle ja potilaille. Eri tiloilla on omat akustiikkavaatimuksensa.

Askelmukavuus ja vierintävastus

Sopivan pehmeä ja joustava lattia takaa hyvän askelmukavuuden. Pehmeällä lattialla on raskaampi työntää sairaalasänkyjä ja laboratoriovaunuja, sillä ne 'uppoavat' lattiaan.

Kontrastimerkinnät

Kontrastimerkinnöillä (ympäröivistä pinnoista poikkeava valoisuus) voidaan helpottaa näkö- tai aivovammaisten sekä toimintarajoitteisten henkilöiden tilanhahmotusta.

Puhdastilat ovat herkkiä ja teknisesti vaativia tiloja

Puhdastilat ovat suljettuja tiloja sairaaloissa ja laboratorioissa, ja niiden tarkoitus on minimoida tartuntojen leviämisen riski ja laboratorionäytteiden kontaminoituminen.

Suositellut terveydenhoidon tilojen lattiat:

Homogeeniset muovimatot

Sairaaloiden ja koulujen käytävät ja muut julkiset tilat joutuvat päivittäin kovalle kulutukselle. Siksi niihin kannattaa valita kestävä lattia, joka säilyttää tekniset ja visuaaliset ominaisuutensa pitkään.

Heterogeeniset muovimatot

Heterogeenisten muovimattojen valikoimassa on ratkaisuja kaikenlaisiin kohteisiin. Eri pintakäsittelyistä ja rakenteista löytyy sopiva vaihtoehto niin kotiin kuin kovalle kulutukselle altistuville julkisiin tiloihin kuten kouluihin ja sairaaloihin.

Linoleumilattiat

Klassiset linoleumilattiat valmistetaan uusiutuvista materiaaleista kuten pellavaöljystä sekä korkki- ja puujauhosta.

Referenssit

Uusi Lastensairaala
Uusi Lastensairaala

Tarkett toteutti Uuden lastensairaalan lattiapintoihin ainutlaatuisella Floorcraft menetelmällä 118 upeaa, Tove Janssonin Muumi-kirjoista tuttua mustavalkoista piirroskuvaa.