Kierrätys

Kierrätys

Jätteestä raaka-aineeksi

Tarkettilla ei enää puhuta tuotteiden elinkaaren päättymisestä vaan käytön päättymisestä. Muutamme aiemmin jätteenä pidetyn materiaalin raaka-aineiksi ja uusiksi innovatiivisiksi tuotteiksi. Pyrimme säästämään resursseja seuraavilla tavoilla: kierrättämällä esim. asennusjätteen, käyttämällä kierrätysmateriaalia valmistuksessa ja kehittämällä hyvistä raaka-aineista uusia tuotteita, jotka voidaan vuorostaan kierrättää.

Tavoitteet vuodelle 2020

  • Kaksinkertainen määrä kierrätettyä asennusjätettä vuoteen 2010 verrattuna
  • Yhtään materiaalia ei päädy kaatopaikalle

Esimerkkejä toiminnastamme

Pohjoismaissa kierrätetään joka vuosi 400 tonnia asennusjätettä
Tarkett avasi jo vuonna 1996 Pohjoismaiden ensimmäisen ja ainoan kierrätyslaitoksen, joka käsittelee muovilattioiden asennushukkamateriaalia. Nykyään kierrätysvolyymimme on noin 400 tonnia vuodessa, josta noin 300 tonnia on Tarkettin tuotteita. 75 % käytetään tuotannossa uusien lattioiden raaka-aineena. Vuoden 2020 tavoitteena on kierrättää Suomessa 100 tonnia asennusjätettä. Jokainen kierrätetty kilo muovia säästää 2 kg hiilidioksipäästöjä (CO2).

Kierrätysmateriaali raaka-aineena
– Ylijäänyt materiaali, asennushukka ja tuotteet, jotka eivät täytä vaatimuksia, käytetään uudelleen tuotannossa.
– Moduulivinyyli iD Inspiration sisältää 52 % kierrätysmateriaalia.
– Käytön jälkeen Tarkettin linoleumi- ja puulattioita voidaan käsitellä kompostoitavina materiaaleina, jotka hajoavat takaisin biologiseen kiertokulkuun.

Vanhojen lattioiden kierrätys
Teemme kierrätysyhteistyötä eri osapuolten kanssa. Keräämme talteen vanhoja muovilattioita, joista voi tehdä liikennekartioita ja viemäriputkia. Nykyään ei ole olemassa teknisesti tai logistisesti toimivaa suurimittaista järjestelmää vanhojen lattioiden materiaalin kierrätykseen. Pyrimme kuitenkin kehittämään ja löytämään lisää käyttöalueita käytetyille lattioille. Asennusjätettä kerätään myös Pohjoismaiden ulkopuolella Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Tarkettin kierrätysohjelma ReStart
ReStart-kierrätysohjelman käyttöönotto on vastuullinen ympäristöteko, sillä hyödyntämällä kierrätysmateriaalia uuden raaka-aineen hankinnan tarve vähenee ja samalla myös asennushukan määrä kaatopaikalla. Lattioita voidaan kierrättää useamman kerran, korkealaatuinen vinyylimatto jopa yhdeksän kertaa.

Liittyminen ReStart-kierrätysohjelmaan on helppoa, eikä maksa käyttäjille mitään. Työmaalle tilataan kierrätysmateriaalisäkki, johon Tarkettin tuotteiden asennushukka kerätään ja Tarkett hoitaa loput. Ota yhteyttä meihin, niin kerromme lisää!

Hallittua kierrätystä
Kierrätys on hyvä asia, mutta ei riskitöntä. On tärkeää tarkastaa kierrätetty raaka-aine huolellisesti, jotta epätoivottuja aineita ei pääse takaisin kiertokulkuun. REACH-lainsäädännön ja Tarkettin yhä tiukempien, raaka-aineiden ympäristötehokkuutta koskevien vaatimusten myötä olemme kehittäneet kierrätetyn raaka-aineen käsittelyprosesseja.