Turvalliset märkätilat | Terveyden- ja vanhustenhoidon tilat

Turvalliset märkätilat | Terveyden- ja vanhustenhoidon tilat

Turvalliset märkätilat

Märkätilojen turvallisuutta säädellään tarkoin rakennuslainsäädännössä. Syy tähän on, että vesivahingot maksavat yhteiskunnalle satoja miljoonia euroja joka vuosi. Yli puolet vaurioista aiheutuu vuotavista märkätiloista. RIL eli Rakennusinsinöörien Liiton ohjeistus kuvaa materiaalivaatimuksia ja toteutusta sekä antaa ohjeita, kouluttaa ja auktorisoi lattiaurakoitsijoita sekä tekee tarkistuksia. Riippumattomat testit osoittavat, että muovista valmistetut lattia- ja seinämatot suojaavat parhaiten vesivahingoilta riippumatta siitä, käytetäänkö niitä päällysteenä vai eristeenä.

Märkätila määritellaan seuraavasti:

Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkuhuone, sauna). Wc-tilat, kodinhoitohuoneet, keittiöt ym. vesipisteelliset tilat voivat tapauskohtaisesti kuulua märkätiloihin. Teollisuudessa on lisäksi erilaisia tiloja, jotka kuuluvat edellä esitetyn määritelmän mukaan märkätiloihin. Märkätila voi olla huoneen osa esimerkiksi suihkutilan ja kodinhoitotilan muodostamassa kokonaisuudessa.

 

Vesitiiviyttä vaativat tilat:

Näiden tilojen tulisi olla vesitiiviitä:

  • kylpy- ja suihkuhuoneet
  • pesutuvat
  • lämminvesivaraajien tilat
  • WC-tilat
  • muut tilat joissa voi esiintyä vesisuihkuja, märkäpuhdistusta, veden kondensoitumista tai korkeaa ilmankosteutta
  • tilat, joissa kosteus on normaalia suurempi kuten kuraeteiset

 

Riippumattomat testit osoittavat, että muoviset lattia- ja seinämatot suojaavat parhaiten vesivahingoilta huolimatta siitä, että käytetäänkö niitä pinta- vai suojakerroksena.

Tarkettilla on monia märkätiloihin hyväksyttyjä tuotteita lattiaan ja seiniin sekä eristekerroksena käytettäväksi.

Jos haluat tietää lisää turvallisista märkätiloista, otathan meihin yhteyttä.