
Toimistot vuoden 2020 jälkeen
Turvallisuus, kestävyys ja yhteisöllisyys luonnehtivat uutta työelämää
Kuinka pandemia vaikuttaa 2020-luvun toimistoihin? Esitimme kysymyksen Tenant & Partnerin Ulrika Wolfille, AMF Fastigheterin Mats Hederosille ja Koolmatin Susanna Melametsälle. He yhdessä piirtävät kuvan siitä, kuinka pandemia kiihdyttää meneillään olevaa kehitystä. Toimistot eivät katoa minnekään. Sen sijaan se, miten niissä työskennellään, monimutkaistuu.
Vuonna 2020 pandemia on fakta. Maita suljetaan. Ne jotka pystyvät, työskentelevät kotona. Tahdosta riippumaton etätyökokeilu näyttää sujuvan odotettua paremmin, ainakin lyhyellä aikavälillä. Useat tutkimukset kertovat tuottavuuden kasvaneen. Amerikkalainen teknologiayritys Dropbox muutti ensimmäisenä etätyön pysyväksi. Kuvat tyhjistä avokonttoreista ja digitaalisesti toisiaan tapaavista työntekijöistä tuovat asialistalle uuden kysymyksen: Tarvitaanko tulevaisuuden työpaikoilla ollenkaan yhteistä toimistoa?

Samaan aikaan keskustellaan haittapuolista. Kotona työskentely on vaikeampaa nuorille työntekijöille, jotka eivät ole vielä ehtineet hankkia kokemusta ja luoda verkostoja. Työntekijöiden koti- ja perheolosuhteet aiheuttavat suuria eroja työskentelymahdollisuuksissa. Ennen kaikkea etätyö on tällä hetkellä etuoikeus, joka on mahdollista vähemmistölle Pohjoismaiden työvoimasta – se on etuoikeus, joka ei ole pidemmän päälle kestävällä pohjalla.
Kesäkuussa 2020 Tarkett teki ensimmäisen kolmesta maailmanlaajuisesta tutkimuksestaan, joissa tutkitaan 2 800 toimistotyöntekijää pandemian aikana tapahtuneiden muutosten ymmärtämiseksi. Tutkimus on osa laajempaa globaalia Rethinking Workplace -tutkimushanketta, jossa mitataan toimistotyöntekijöiden asenteita ajan mittaan.
Ensimmäinen mittaus osoittaa, että se mikä toimii, ei ole aina toivottavaa. Eurooppalaisista toimistotyöntekijöistä 87 prosenttia vastasi tuntevansa itsensä edelleen tuottavimmaksi toimistossa. Joustavat työajat ovat halutuin etu, mutta vain 9 prosenttia haluaa jatkaa työskentelyä kotona kokopäiväisesti. Ihmiset kaipaavat toimistotyöstä kollegoiden tapaamista.
Työnantajien puolesta pandemia asettaa keskipisteeseen sekä työtavat että työntekijöiden terveyden. Työntekijöiden terveyden ja hyvinvoinnin vaaliminen on nyt liiketoiminnan kannalta kriittistä ja akuuttia. Viruksen aiheuttama muutos työelämässä näyttää väistämättömältä.