Hyvän työympäristön luominen

Hyvän työympäristön luominen

Hyvä työympäristö edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa sekä fyysiseen tilaan että sen käyttötapaan. Se vaatii kestävää ajattelutapaa, joka käsittää sekä ihmiset että materiaalit, sekä suunnitelman, jonka lähtökohtana ovat yksilöt. Tähän osioon on kerätty toimistoympäristöjä käsitteleviä artikkeleita ja haastatteluja sellaisilta ihmisiltä, jotka edustavat innovatiivista toimistosuunnittelua. 

Lue, kuinka erilaisia toimistotyyppejä on kehitetty Pohjoismaissa ja tutustu Ulrika Wolfin (Tenant & Partner), Mats Hederosin (AMF Fastigheter) ja Susanna Melametsän (Koolmat) ajatuksiin siitä, mitä vaikutuksia pandemialla on toimistoympäristöihin. 

Pohjoismainen toimisto

Yhteistyö, yksilönvapaus, kestävä kehitys ja työntekijöiden fyysinen ja henkinen terveys ovat ihanteita, jotka vaikuttavat nykyään pohjoismaisten toimistojen suunnitteluun. Aivan kuten asunnot heijastavat aikaansa, myös työtiloihin vaikuttavat arvot, käytännön tarpeet ja tekniset mahdollisuudet. Toimistotyön ihanteelliset olosuhteet eivät ole koskaan vakioita.

Toimistot vuoden 2020 jälkeen

Kuinka pandemia vaikuttaa 2020-luvun toimistoihin? Esitimme kysymyksen Tenant & Partnerin Ulrika Wolfille, AMF Fastigheterin Mats Hederosille ja Koolmatin Susanna Melametsälle. He yhdessä piirtävät kuvan siitä, kuinka pandemia kiihdyttää meneillään olevaa kehitystä. Toimistot eivät katoa minnekään. Sen sijaan se, miten niissä työskennellään, monimutkaistuu.

Tenant & Partner: Onnistuneessa toimistostrategiassa on kyse integraatiosta

– Jos emme opi käyttämään toimistoja, emme saa niistä haluamaamme vaikutusta, sanoo Ulrika Wolf, Tenant & Partnerin työpaikkastrategi ja muutosjohtaja.

Ajatuksia toimistosta vuoden 2020 jälkeen, Susanna Melametsä

Millaista keskustelua toimistosuunnittelusta käytiin Suomessa helmikuussa 2020? — Ennen pandemiaa puhuttiin pääasiassa vihreistä arvoista. Me suomalaiset olemme ulkoilmaihmisiä. Meillä talvet ovat kylmiä. Haluamme yhtä hyvää ilmanlaatua sisällä kuin ulkona.

Ajatuksia toimistosta vuoden 2020 jälkeen, Mats Hederos

— Etäjohtaminen on vaikeampaa, toteaa Mats Hederos. Hän on toimitusjohtaja Tukholmassa toimivassa AMF Fastigheter -yrityksessä, joka on muun muassa kehittänyt Urban Escape -toimisto- ja liiketilat Brunkebergstorgilla ja Stockholmsverken-korttelin Södermalmilla.

Ajatuksia toimistoista vuoden 2020 jälkeen, Ulrika Wolf

— Ennen ajattelimme työtä paikkana, nykyään tehtävänä, sanoo Ulrika Wolf. Hän toimii työpaikkastrategina ja muutospäällikkönä Tenant & Partner -konsulttiyrityksessä, joka on ollut kehittämässä työpaikkoja Tukholmassa vuodesta 1992 lähtien.