Ajatuksia toimistosta vuoden 2020 jälkeen, Susanna Melametsä

Ajatuksia toimistosta vuoden 2020 jälkeen, Susanna Melametsä

Ajatuksia toimistosta vuoden 2020 jälkeen

Millaista keskustelua toimistosuunnittelusta käytiin Suomessa helmikuussa 2020?
— Ennen pandemiaa puhuttiin pääasiassa vihreistä arvoista. Me suomalaiset olemme ulkoilmaihmisiä. Meillä talvet ovat kylmiä. Haluamme yhtä hyvää ilmanlaatua sisällä kuin ulkona. Siksi vihreistä rakennuksista tuli täällä nopeasti standardi, uusi normaali. Sinun on turha toivoa edes tapaamista kiinteistöalalla, jos et pysty tarjoamaan kestävää kehitystä tukevia palveluita, kertoo Koolmatin hallituksen puheenjohtajana toimiva Susanna Melametsä.

Millainen on tyypillinen suomalainen toimisto?
— Suuri muutos on ollut se, että toimistot eivät enää näytä toimistoilta. Värit, matot, taide ja harkittu valaistus luovat kodikasta tunnelmaa. Yksi syy tähän on se, että Suomi on pieni maa, jossa arkkitehtien ja suunnittelijoiden on työskenneltävä laajasti monenlaisten projektien kanssa. Suomalaiset arkkitehdit pystyvät siis luomaan monikäyttöisiä työpaikkoja, jotka välittävät samalla hotellin aulatilojen tai muiden viihtymiseen suunniteltujen ympäristöjen tunnelmaa.  


Suomalaisissa yrityksissä käytetään paljon värejä ja rakenteita. Räätälöidyt ratkaisut, joissa asetetaan suuri painoarvo visuaaliselle ilmeelle, ovat tavallisia.   

Kuinka tilanne on muuttunut pandemian aikana?

— Kustannusten merkitys on kasvanut. Yhä useammilla yrityksillä on taloudellisia paineita. Etätyö jatkaa yleistymistään, se on selvästi havaittavissa. Kaikki puhuvat siitä, että toimistot pienenevät, mutta on liian varhaista sanoa mitään varmaa. Varmempaa on kuitenkin se, että toimistoista on tultava aiempaa houkuttelevampia ja innostavampia. 

Näemme myös, että infektioille altistavien avotoimistojen sijaan tarvitaan kiireellisesti pieniä kokoushuoneita. Olemme palaamassa kohti huoneita ja rauhallisia tiloja, mutta tämä kehitys oli käynnissä jo aikaisemmin. Avotoimisto on edelleen yleisin toimistotyyppi Suomessa, mutta viimeisten viiden vuoden aikana yhä useammat yritykset ovat aloittaneet monitoimisten tai toimintoperusteisten toimistojen rakentamisen. Toimistoihin suunnitellaan esimerkiksi pieniä akustisesti suojattuja tiloja henkilökohtaiseen työskentelyyn tai 1–3 henkilön kokouksiin. 

Kuinka Koolmatilla on reagoitu uuteen tilanteeseen?

— On tärkeää olla aktiivisempi kuin koskaan. Kaikki muuttuu niin nopeasti. Jos jäämme odottelemaan, on pian liian myöhäistä. Tapaamme edelleen ihmisiä ja pidämme keskustelua käynnissä. Meidän on palveltava arkkitehteja ja suunnittelijoita ja jatkettava tuotteidemme päivittämistä. Pandemia ei tule jatkumaan ikuisesti. On tärkeää jatkaa työskentelyä pitkällä aikavälillä, etenkin vihreän siirtymän hyväksi.

Kuinka vastaanottavaisia suomalaiset yritykset ovat ajatukselle siitä, että terveys ja kestävyys ovat ratkaisevia seikkoja kannattavuuden näkökulmasta?

— Puhtaat ja terveelliset rakennukset ovat meille tärkeitä samasta syystä, joka saa meidät arvostamaan kestävyyttä. Näistä periaatteista keskusteltiin jo aiemmin, mutta pandemia on tehnyt niistä entistä akuutimpia: Yrityksen maine voi nyt riippua siitä, onnistuuko se suojelemaan työntekijöidensä terveyttä. 

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Hyvän työympäristön luominen
Hyvän työympäristön luominen

Hyvä työympäristö edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa sekä fyysiseen tilaan että sen käyttötapaan.

Koolmat showroom - Referenssit - Helsinki
Koolmat showroom - Helsinki

Koolmatin showroom on eloisalla Punavuoren alueella Helsingissä. Ennen upeaksi showroomiksi muuntamista tiloissa toimi postikonttori