Tarkettin historia

Tarkettin historia

Meidän tarinamme

Nykyään Tarkett on yksi maailman suurimmista lattianvalmistajista, toimien yli 100 maassa.

Tarkettin alkuperä juontaa juurensa Ruotsista ja Ranskasta, mutta myös muualta maailmasta. Sen historiaa leimaavat vahva teollinen yrittäjyys, varhainen usko kansainvälistymiseen ja palava kiinnostus kaikenlaisiin lattiamateriaaleihin.

Aitoa käsityötä vuodesta 1886

Tarkettin historia alkoi Ruotsissa 1800-luvun lopulla pienessä puusepänverstaassa Malmössä, jossa valmistettiin massiivisia parkettipalikoita. Tuotanto siirtyi vähitellen Pohjois-Skåneen, ja vuonna 1938 esiteltiin ns. Linderman-lankku, jossa massiiviset parkettipalikat yhdistettiin pidemmiksi lankuiksi, mikä helpotti asennusta. Muutama vuosi myöhemmin keksittiin "lamellilankku", jonka rakenne on edelleen nykyisen eurooppalaisen parkettinormin perusta. Tarkettin puulattioiden tuotanto tapahtuu tänä päivänä monissa maissa, vaikka toiminta on edelleen suurelta osin keskittynyt pieneen Hanaskogin kylään Koillis-Skånessa. 

Muovimatto nimeltä Tarkett

1940-luvulla toiminta laajeni muovimattojen valmistukseen vastikään hankitussa tehtaassa Ronnebyssä. Vuonna 1947 lanseerattiin ensimmäinen muovimatto, jota markkinoitiin nimellä Tarkett. Vähitellen esiteltiin myös seinämattoja ja kuviollisia vinyylilattioita kotiympäristöihin. 1970-luvulla Tarkett poisti ensimmäisenä lattianvalmistajana kaiken asbestin tuotannostaan. Muovilattioiden valmistus jatkuu yhä Ronnebyssä, ja sieltä toimitetaan tänä päivänä korkealaatuisia homogeenisia muovilattioita sairaaloihin, kouluihin, urheilutiloihin, vanhainkoteihin, kauppoihin ja muihin julkisiin tiloihin ympäri maailmaa. 

Kansainvälinen laajentuminen

1970-luvulla Swedish Match otti haltuunsa kaikki Tarkett AB osakkeet. Willi Senn nimitettiin toimitusjohtajaksi, ja vuonna 1976 liikevaihto oli 400 miljoonaa kruunua. Kansainvälinen laajentuminen jatkui, ja 1980-luvulla Tarkett oli jo yksi maailman suurimmista lattianvalmistajista. Tarkett pysyi ruotsalaisena yrityksenä aina 1990-luvun alkuun asti. Jo tuolloin noin 90 % liikevaihdosta tuli markkinoilta Ruotsin ulkopuolelta. Vuoden 1997 lopussa nykyinen Tarkett muodostettiin yhdistämällä Frankfurtin pörssissä noteerattu Tarkett AG ja ranskalainen Sommer Allibertin lattiadivisioona. Sommerin alkuperä juontaa juurensa vuoteen 1887 Trelinumiin, Belgiaan, jossa lattioita alettiin valmistaa tervapahvipohjalla.

Nykyään Tarkett on yksi maailman suurimmista lattianvalmistajista, toimien yli 100 maassa. Tarkettin pääkonttori sijaitsee Pariisissa. Tarkettin alkuperä juontaa juurensa Ruotsista ja Ranskasta, mutta myös muualta maailmasta, ja sen historiaa leimaavat vahva teollinen yrittäjyys, varhainen usko kansainvälistymiseen ja palava kiinnostus kaikenlaisiin lattiamateriaaleihin.