Paranemista edistävä sairaalasuunnittelu

Paranemista edistävä sairaalasuunnittelu

Paranemista edistävien tilojen suunnittelu

Huoneiden ulkonäkö ja sairaalan sisätilat vaikuttavat potilaiden mahdollisuuksiin toipua sekä fyysisesti että psyykkisesti. Sairaala on myös suuri työpaikka, jonka lukuisiin työntekijöihin sisäympäristö vaikuttaa, joten hyvä suunnittelu parantaa henkilökunnan työympäristöä. Lattian valinta on tärkeä osa suunnitteluprosessia. Värit, kuosit ja valo vaikuttavat yhdessä potilaan tunnetilaan.

Sairaalassa olo voi helposti aiheuttaa rauhattomuutta potilaalle, joka muutenkin voi huonosti. Siksi suositellaan että tiloista tehtäisiin vähemmän laitosmaisia ja enemmän hotellimiljöötä muistuttavia ja rentouttavampia. Jos hoitoympäristö tuntuu tutulta, rauhoittavalta ja positiiviselta, voi se nopeuttaa paranemista. 

Hyvä muotoilu opastaa

Sairaalassa muotoilulla on tärkeä tehtävä: se tekee tiloista helpommin hahmotettavia ja auttaa löytämään sairaalan eri osiin. Hyvin suunniteltu lattia toimii visuaalisena kulkureittinä ja graafisena elementtinä, joka yhdistää sairaalan eri yksiköt.

Lue lisää aiheesta kohdasta Taktiiliset ja visuaalisen opasteet.

Energiaa säästävä design

Hoitotilojen energiakulutusta voidaan pienentää valitsemalla värejä, joissa on otettu huomioon sisustuksen valonheijastavuus.
Valonheijastavuus kertoo, kuinka paljon päivänvaloa ja sähkövaloa pinta heijastaa takaisin. Sitä kutsutaan LRV-arvoksi (light reflectance value). Täysin valkoisen arvo on 100 % ja täysin mustan 0 %. Lattia, jonka LRV-arvo on korkea, auttaa levittämään valoa tehokkaasti koko huoneeseen. 

Lue lisää Tarkettin tutkimista tulevaisuuden sairaalan trendeistä artikkelista ”Terveydenhuollon tilojen suunnittelu – Tarkett Observer”.