Taktiiliset opasteet

Taktiiliset opasteet

Taktiiliset opasteet

Hyvin näkevälläkin voi joskus olla hankaluuksia löytää oikeaan paikkaan sairaalassa. Huonontunut suunnistuskyky tekee siitä vieläkin hankalampaa. Tunto- ja näköaistiin perustuvat opasteet auttavat löytämään esimerkiksi hissit ja vastaanottopisteet sekä liikkumaan estettömästi julkisissa tiloissa.

Taktiiliset opasteet ja visuaaliset opastenauhat, valintapinnat ja pysähtymispinnat julkisissa tiloissa

Hyvin näkevälläkin voi joskus olla hankaluuksia löytää oikeaan paikkaan vaikkapa sairaalassa. Heikentynyt näkökyky tekee siitä vieläkin hankalampaa. Tunto- ja näkoaistiin perustuvat opasteet auttavat loytämään esimerkiksi hissit, wc-tilat ja vastaanottopisteet.
Tarkettin Tactile Strip -opastenauhan avulla saat helposti sekä taktiilisen (tuntoon perustuvan) että visuaalisen opasteen julkisen tilan lattiaan.

Tarkett TacTile - uutuus

Taktiilinen opastelaatta, jonka leveys on 150 mm ja pituus 600 mm. Materiaali on kulutusta kestävää polyuretaania, ja laatassa on taktiiliset opastenauhat pitkittäissuunnassa. Laatat ovat itseliimautuvia ja asennetaan peräkkäin muutaman millin välein lattianpäällysteen päälle. Tarkett TacTile -laattoja on 6 eri väriä, kaikilla saadaan vähintään 0,4 valoisuuskontrasti ympäröivään lattianpintaan nähden. Paksuus 2,0/3,0 mm.

Tarkett Tactile Strip

Tactile Strip on 305 mm leveä uurteinen PVC-nauha. Se voidaan asentaa vanhaan tai uuteen lattianpäällysteeseen. Nauhassa on itseliimautuva pohja, ja sitä on viisi väriä. Värit on valittu niin, että opastenauhan ja lattian välille saadaan vähintään 0,4 NCS:n valoisuusarvokontrasti. Paksuus 1,6/3,2 mm. Pituus noin 15 m.

Taktiilinen pysähdyspinta, nelikulmainen - uutuus

Pysähdyspinta osoittaa mahdollisen vaarallisen tai huomioitavan paikan henkilöille, joilla on huonontunut suunnistuskyky. Käytetään sisätiloissa, esimerkiksi hissien tai rappusten edessä. Käytetään usein taktiilisen opasteen yhteydessä. Valmistettu kestävästä polyuretaanista. Mitat: 450 x 420 mm. Paksuus 2,0/5,0 mm. Matto on itseliimautuva ja voidaan asentaa lattianpäällysteen päälle. Tarkettin taktiilinen pysähdyspinta on saatavana 6 eri värissä, jotka on valittu niin että saadaan vähintään 0,4 valoisuuskontrasti ympäröiviin lattiapintoihin nähden.

Taktiilinen pysähdyspinta, suorakaide - uutuus

Pysähdyspinta varoittaa henkilöitä, joilla on huonontunut suunnistuskyky, esteistä ja vaaroista sisätiloissa (esim. hissi, rappuset, terävä kulma). Käytetään usein taktiilisen opasteen kanssa. Valmistettu kestävästä polyuretaanista. Mitat: 815 x 420 mm. Paksuus 2,0/5,0 mm. Materiaali on itseliimautuva ja asennetaan lattianpäällysteen päälle. Tarkettin taktiilinen pysähdyspinta on saatavana 6 eri värissä, jotka on valittu niin että saadaan vähintään 0,4 valoisuuskontrasti ympäröiviin lattiapintoihin nähden.

Taktiiliset napit

Käytetään merkitsemään pysähdyskohtia sisätiloissa, jotta henkilöt, joilla on huonontunut suunnituskyky, huomaavat esim. hissit, raput ja askelmat. Käytetään usein taktiilisen opastenauhan kanssa. Napit on valmistettu iskunkestävästä polyuretaanista, halkaisija 25 mm, korkeus 5 mm. Itsekiinnittyvä tausta, ja voidaan asentaa kätevästi haluttuun asetelmaan paperimallin avulla, jotta nappien välille saadaan sopivat välit. Pakkauksessa on 200 nappia, ja se riittää kattamaan 420 x 1350 mm suuruisen pinnan. Tarkettin taktiilisia nappeja on 6 eri väriä, jotka on valittu niin että saadaan vähintään 0,4 valoituuskontrasti ympäröiviin lattiapintoihin nähden.

Rakentamista koskevat määräykset

Suomen rakentamismääräyskokoelma (RAKMK) osa 2, 3.1.2 määräys: ”Rakennuksen pintojen ja valaistuksen tulee olla sellaiset, että saavutetaan havaitsemisen kannalta riittävät vaaleuserot. Valaistus ei saa aiheuttaa turvallisuutta vaarantavaa häikäisyä.”

Ohje: ”Pintojen kontrastit ovat tärkeitä suunnistautumiseen sekä kompastumisen, törmäyksen, harhaanastumisen ja putoamisen estämiseksi. Kulkureitillä olevat luiskat, askelmat, kynnykset tai tasoerot osoitetaan selvästi valaistuksen ja pintojen vaaleus tai värierojen avulla."

Opasteet edistävät esteetöntä kulkua tiloissa

Taktiilinen opaste tarkoittaa, että opastenauhan voi tuntea valkoisen kepin avulla.

Visuaalinen opasteen avulla saadaan riittävä valoisuusero opasteen ja lattian välille, jolloin ne auttavat näkövammaisia henkilöitä sekä henkilöitä, joilla on heikentynyt kognitiivinen hahmotuskyky.

Opasteiden käytöstä ei ole tarkkoja säännöksiä vielä Suomessa, mutta opasteiden käyttö tekee tilojen käytön tasavertaisen helpoksi ja esteettömäksi kaikille. Näin vaaditaan esim. maankäyttö- ja rakennuslain 117 § 3 momentissa 'Rakentamiselle asetettavat vaatimukset':
”Rakennuksen tulee olla tarkoitustaan vastaava, korjattavissa, huollettavissa ja muunneltavissa sekä sen mukaan kuin rakennuksen käyttö edellyttää, soveltua myös sellaisten henkilöiden käyttöön, joiden kyky liikkua tai toimia on rajoittunut.