Lattia ja akustiikka

Lattia ja akustiikka

Lattia ja akustiikka

Emme halua rakennuksen muista osista kantautuvien äänien häiritsevän meitä, olimme sitten kotona, koulussa, toimistolla tai terveydenhuollon tiloissa. Paras tapa madaltaa melutasoa on minimoida äänien syntyminen. Kun tilaan valitaan sopivasti akustoiva lattia, äänitasoa pystyään pienentämään heti äänen alkulähteessä. Miellyttävä ääniympäristö luo samalla lisäarvoa. Täällä kerromme lisää lattioihin ja akustiikkaan liittyvistä näkökohdista. 

Näin askelääntä mitataan

Huoneesta toiseen kantautuvat askeläänet ovat tavallinen syy häiritseviin ääniin. Askeläänitason mittaukseen käytetään kansainvälisesti standardoitua menetelmää, jossa yläpuoliseen huoneeseen sijoitetaan askeläänikoje ja alapuolisessa huoneessa mitataan äänitaso. Askeläänen parannusarvo (ISO 717-2) on mitattujen äänitasojen välinen ero. Askelääniä vaimentava lattianpäällyste voi ratkaista monia akustiikkaan liittyviä ongelmia. 

Askelääniä vaimentavat lattiat vähentävät melua

Eri lattioiden askeläänen parannusarvot vaihtelevat. Kivi- ja laattalattioiden kaltaisista kovista lattioista lähtee luonnollisesti paljon ääntä. Puu- ja laminaattilattiat vaimentavat askelääntä hyvin, mutta voivat synnyttää huoneääntä. 

Akustoivalla pohjalla varustetut kovat ja pehmeät lattianpäällysteet voivat vaimentaa askelääntä jopa yli 20 dB. Tekstiililattiat puolestaan lyhentävät jälkikaiunta-aikaa merkittävästi paremmin kuin muut lattiapäällystetyypit. Tarkett tarjoaa laajan valikoiman ääntä vaimentavia lattioita erilaisiin käyttökohteisiin. Yksi esimerkki on lankku- ja laattamuotoinen iD Click Ultimate, -LVT-lattia, jossa on sisäänrakennettu akustoiva pohja. Se vaimentaa askelääntä 19 dB. Koska ylimääräistä akustoivaa alustaa ei tarvita, asennusaika lyhenee ja kustannukset pienenevät. 

Tekstiililattiat absorboivat ääntä

Kaikki tekstiililattiat absorboivat ääntä. Perusperiaate on, että mitä paksumpi nukka, sitä parempi akustiikka. Lattiat, joissa on Desso SoundMaster® -pohja, vaimentavat melua kaikista tehokkaimmin.

Desso SoundMaster® on akustoiva pohja, joka on valmistettu 80-prosenttisesti kierrätetyistä PET-pulloista. SoundMasterista® on saatavana kaksi mallia, ja se voidaan asentaa valinnaisena useimpiin, mutta ei kaikkiin Desso-tuotteisiin. Joissakin lattioissa SoundMaster® voi saada aikaan näkyviä saumoja. Lattian ja SoundMaster®-pohjan yhteensopivuus riippuu nukan korkeudesta. Akustoiva pohja on vaikeampi asentaa huomaamattomasti lattioihin, joissa on matala nukka.

Rakentamismääräysten vaatimukset ja ääniluokitus

Rakentamismääräykset asettavat vaatimuksia rakennuksen akustiikalle. Esimerkiksi ruotsalaiset rakentamismääräykset sisältävät kaksi standardia rakennuksen akustiikasta ja sen tilojen ääniluokituksesta. Standardi SS 25268 koskee julkisia rakennuksia, kuten terveydenhuollon tiloja, koulu- ja kerhotiloja, päiväkoteja, toimistoja ja hotelleja. Standardi SS 25267 puolestaan koskee asuntoja. SS 25268 sisältää neljä luokitusta: A, B, C ja D, joista A-luokassa akustiset ominaisuudet ovat erinomaiset. B-luokitus on uudisrakentamisessa tavallinen ja merkitsee hyviä akustisia ominaisuuksia. Matalin uudisrakentamisessa sallittu luokitus on C. Huonoista akustisista ominaisuuksista kertovaa D-luokitusta käytetään vain vanhojen talojen kunnostamisen yhteydessä.  

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Hyvä ääniympäristö
Hyvä ääniympäristö

Äänet ympäröivät meitä arjessa lähes kaikkialla. Siksi on luonnollista, että kaipaamme kodissamme hiljaisuutta ja rauhaa. Lattialla on suuri merkitys asunnon ääniympäristöön: se voi vähentää paitsi ää

Aiheeseen liittyvät mallistot