iQ Natural

Uusi iQ Natural – Askel kohti fossiilitonta yhteiskuntaa

Uusi iQ Natural on maailman ensimmäinen muovilattia, joka sisältää biomääritettyä vinyyliä ja biopohjaista pehmitinainetta. Yhdessä hiljattain lanseeratun vanhojen homogeenisten lattioiden pesuprosessin ja Tarkettin kierrätystekniikan kanssa, edustaa iQ Natural täysin uutta vinyylilattioiden sukupolvea. Kasvihuonekaasupäästöt ovat 60 % pienemmät perinteiseen homogeeniseen vinyylilattiaan verrattuna ja jokainen käytetty neliömetri on askel kohti fossiilitonta yhteiskuntaa.

Uudessa iQ Naturalissa on 60 % pienemmät päästöt

iQ Naturalin ensimmäinen versio lanseerattiin jo vuonna 2009 biopohjaisella pehmitinaineella. Tässä uudessa versiossa olemme ottaneet lisää askeleita kohti pienempiä ilmastovaikutuksia. Koko elinkaarensa aikana uuden sukupolven iQ Naturalin kasvihuonekaasupäästöt ovat 60 % pienemmät* verrattuna perinteiseen homogeeniseen vinyylilattiaan. Jokainen käytetty neliömetri vaikuttaa muutokseen fossiilisista uusiutuviin raaka-aineisiin

Ekodesign

Ekodesignilla kohti kestävää kehitystä
Kuten muutkin iQ-tuotteet, iQ Natural on myös valmistettu Ruotsissa ja on arvostettu julkisten tilojen lattioina ympäri maailmaa hyvien design- ja ylläpito-ominaisuuksiensa takia. Lattia on myös täysin kierrätettävissä ja se säilyttää niin tekniset kuin esteettiset ominaisuudet myös lukuisien kierrätyskertojen jälkeen.
Ekodesignilla tarkoitetaan mm. oikeiden raaka-aineiden valintaa ja yhä enenevissä määrin myös kierrätetyn materiaalin käyttöä. Toinen merkittävä askel on fossiilipohjaisten raaka-aineiden korvaaminen muilla vaihtoehdoilla.

Fossiilinen raaka-aine korvataan biomassalla
iQ Natural on maailman ensimmäinen lattia, joka on valmistettu BIOVYN™-vinyylistä. Tämä materiaali on INOVYN-yrityksen valmistamaa biomääritettyä vinyyliä, jossa fossiilinen raaka-aine korvataan uusiutuvalla metsähakkeesta valmistetulla biomassalla massataseen periaatteiden mukaisesti.
BIOVYNTM on valmistettu tuotantojärjestelmässä, jossa uusiutuvia ja fossiilisia raaka-aineita käytetään rinnakkain. Tekniikasta johtuen raaka-aineet sekoittuvat järjestelmässä, mutta biopohjainen osuus määritetään kirjanpidollisesti tiettyyn lopputuotteeseen. Koko tätä prosessia valvoo kolmas osapuoli eli RSB (Roundtable on Sustainable Biomaterials).

Massataseperiaate mahdollistaa olemassa olevan teollisen infrastruktuurin kehittämisen vihreämpään suuntaan ilman resursseja kuluttavaa uusien tuotantolaitosten rakentamista. Se on tärkeä työkalu hiilineutraalin yhteiskunnan kehittämisessä.

Jokainen käytetty neliömetri iQ Natural –lattiaa edistää fossiilisten materiaalien korvaamista
uusiutuvilla raaka-aineilla, teknisistä ominaisuuksista ja suorituskyvystä tinkimättä.

Käytetyt iQ Natural -lattiat voidaan myös kierrättää, jolloin ne saavat uuden elämän uusina lattioina.
 

Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB) on globaali riippumaton organisaatio, joka ajaa uuden biotalouden kehitystä kestävän kehityksen ratkaisuilla, sertifioinneilla sekä yhteistyöllä eri toimijoiden kanssa. Olemme kehittäneet iQ Natural -lattiat tiiviissä yhteistyössä RSB:n kanssa ja näin voimme osoittaa riippumattomasti sitoumuksemme
valmistaa yhteiskunnan ja ympäristön kannalta eettisiä tuotteita.

Hiilineutraali tuotanto

Ronnebyn tehtaallamme, jossa iQ-lattiat valmistetaan, on käytetty jo useiden vuosien
ajan fossiilitonta sähköä. Vuonna 2019 teimme kattavia investointeja Ruotsin hallituksen Klimatklivet-ohjelman tuella.

Tavoitteena oli vähentää riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista lämmöntuotannossa. Vaihdoimme kaksi öljykattilaa sähköisiin malleihin, mikä vähentää kasvihuonekaasupäästöjämme arvioiden mukaan lähes 4 000 hiilidioksiditonnilla vuodessa. Tarkett kompensoi jäljelle jäävät vähäiset päästöt, jotka syntyvät sähköntuotannon elinkaaren aikana esimerkiksi voimaloiden rakentamisesta.*

Tämän ansiosta iQ Naturalin tuotanto on hiilineutraalia.
 

* Tarkett tukee UNESCO:n ohjelmaan kuuluvaa Tambopata-Bahuajan kestävän kehityksen aluetta Perussa ja pyrkii siten lisäämään tietoisuutta REDD+- hankkeesta, torjumaan ilmastonmuutosta, kasvattamaan biodiversiteettiä ja edistämään vastuullista maankäyttöä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Kierron sulkeminen

Kierrätys on yksi kiertotalouden kulmakivistä: se on tehokas tapa säästää luonnonvaroja, vähentää jätettä ja minimoida kasvihuonekaasupäästöjä.

Materiaalin kierrättäminen vaatii vähemmän energiaa kuin sen valmistaminen alusta alkaen neitseellisistä raaka-aineista. Esimerkiksi jokainen kierrätetty kilo vinyylilattiaa auttaa säästämään kaksi CO2-kiloa Ruotsin ympäristöinstituutti IVL:n mukaan.

Tarkett ReStart®
Vastaanotamme ja kierrätämme tuotteitamme Tarkett ReStart® -ohjelmalla. Kehitämme sen avulla koko Euroopan laajuista kierrätysjärjestelmää, jossa vinyylilattioiden asennushukka kerätään ja lähetetään kierrätyskeskuksiimme. Lue lisää Tarkettin kierrätysohjelmasta

Vuonna 2019 keräsimme Pohjoismaista 466 tonnia asennushukkaa, jonka kierrättämällä raaka-aineeksi pystyimme valmistamaan 115 000 neliömetriä uutta Tarkett-lattiaa. Säästimme näin 700 tonnia hiilidioksidia.
Asennettujen vinyylilattioiden kierrätyksen tehostamiseksi Tarkett on ottanut äskettäin käyttöön myös ainutlaatuisen teollisen pesuprosessin. Sen avulla käytöstä poistettavista iQ -lattioista puhdistetaan liima- ja tasoitejäämät, jolloin materiaalista saadaan laadultaan uutta vastaavaa raaka-ainetta.

iQ Natural – loistava valinta koko elinkaaren läpi

Tarkett iQ NAtural

Inspiraatiota luonnosta

iQ Natural -lattioiden värimaailma on luonnon inspiroima

Uudessa mallistossa on 35 sävyä viidessä eri väriperheessä: Dusk, Dawn, Crisp, Radient ja Relief. Tarjolla on hienostunut valikoima yhteensopivia sävyjä ja neutraaleja värejä, ja suunnittelussa on otettu huomioon sekä sisustuksen esteettisyys että toimivuus.

Uuden Natural Flakes -kuosin pehmeät kontrastit viimeistelevät malliston levollisen ilmeen ja
sopivat valittujen pintojen korostamiseen.
 

Kuvagalleria

Elinikäinen suorituskyky

iQ Natural on Tarkettin uusi iQ-mallisto, jonka toiminnalliset ominaisuudet ovat vertaansa vailla. Sen helppoa asennusta ja pitkäikäisyyttä sekä hygieniaa ja ylläpitoa edistäviä ominaisuuksia arvostetaan niin yksityisissä kuin julkisissakin tiloissa ympäri maailmaa.

iQ-sarjan lattioiden joustava materiaali, homogeeninen rakenne ja 2 mm:n paksuus takaavat niiden ainutlaatuisen ja pitkäkestoisen suorituskyvyn. iQ-lattia on ihanteellinen ratkaisu seinälle nostoihin, vesitiiviiksi pinnaksi lattiakaivollisiin märkätiloihin ja käyttökohteisiin,
joissa hygienia ja kulutuksenkestävyys ovat tärkeitä.

Yksi iQ-lattioiden pidetyimmistä ominaisuuksista on se, että ne voidaan palauttaa uudenveroisiksi säännöllisellä kuivakiillotuksella, joka tekee pinnasta jälleen sileän ja kulutusta kestävän. iQ-lattioiden rakenne mahdollistaa kuivakiillotuksen niiden koko elinkaaren ajan ilman vahan tai kiillotusaineen käyttöä. Tämä on yksi syy siihen, miksi julkisissa tiloissa ympäri maailmaa on päädytty iQ-lattioihin.

Ftalaatittoman koostumuksen ja erittäin pienten VOC-päästöjen ansiosta iQ-lattioilla ei ole
mitattavissa olevia vaikutuksia sisäympäristön ilmanlaatuun.

iQ Natural Acoustic* on hyvä ratkaisu tiloihin, joihin halutaan miellyttävä ääniympäristö. Tällaisia ovat esimerkiksi koulujen käytävät, päiväkodit ja muut julkiset tilat. Kymmenessä eri sävyssä saatava iQ Natural Acoustic vaimentaa askelääntä 15 dB.
 

* iQ Natural Acoustic -lattioissa fossiilisista lähteistä peräisin oleva PVC-vaahto on korvattu kokonaan RSB-sertifioidulla biomääritetyllä vinyylillä. Vaahdon pehmitinaine on DOTP:tä, eikä se ole uusiutuvaa.

Dokumentit