iQ Loop – lattia, joka edistää kiertotaloutta

Kuinka paljon kierrätettyä raaka-ainetta voi käyttää uuden lattian valmistamiseen ja silti saada haluttu kuosi?

Tämä kysymys innoitti meitä Tarkettilla ottamaan lisäaskeleen työssämme kierrätysmateriaalien parissa. Tämän tuloksena syntyi iQ Loop - vinyylimattomallisto, jonka on suunnitellut Note (design studio). Mallisto valmistetaan vähintään 65-prosenttisesti kierrätetystä käytönjälkeisestä Tarkett-materiaalista, jonka olemme saaneet takaisin asiakkailtamme, mikä puolittaa hiilijalanjäljen* verrattuna muihin iQ-lattioihin. 

Edellytys 65-prosenttisesti kierrätysmateriaalista valmistetun malliston tuottamiseksi oli, että pystymme hyödyntämään kaikkien iQ-lattioiden asennushukkaa ja käytöstä poistettuja lattioita. Tämä tarkoitti rajoituksia sille, minkä värisiä lattioita mallistoon voitiin saada. Onneksi harmaa on yksi Pohjoismaiden halutuimmista lattiaväreistä. 

Siksi Note (design studio) ryhtyi syventymään harmaaseen väriin. Kun tiimi kävi läpi NCS-värijärjestelmää, he huomasivat, että heidän etsimiään harmaita sävyjä usein puuttui. He etsivät oikeita sävyjä sekoittamalla värejä ja maalaamalla värikynillä, keräämällä paloja harmaasta tekstiilistä, nahasta ja muovista ja luomalla referenssikirjaston, jonka Ronnebyn tekninen tiimi analysoi ja käänsi väriksi. Työn tuloksena syntyi mallisto, joka koostuu seitsemästä harmaan eri sävystä: lämpimät, kylmät ja neutraalit. 

* EPD S-P-12403

Kun suunnittelemme materiaalia, suunnitteluprosessimme sisältää sen koko elinkaaren

Jotta kierrätys toimisi käytännössä, tarvitaan enemmän kuin vain hyvää materiaalisuunnittelua. Tarvitaan toimiva kierto, tekniikkaa kierrätyksen toteuttamiseksi ja keräysjärjestelmä, joka varmistaa, että materiaali todella saadaan kerättyä kierrätykseen. Näiden olemassaolo oli välttämätön edellytys sille, että pystyimme luomaan iQ Loopin.

Mistä materiaali tulee?

iQ Loopin materiaali tulee Tarkettin asiakkailta. ReStart-nimisen globaalin keräysohjelmamme kautta keräämme sekä asennushukkaa että käytöstä poistettuja lattioita, jotka puhdistamme liimasta ja tasoitteesta. Noudamme ja kuljetamme vinyylimatot ympäri Pohjoismaita Ronnebyn tehtaaseemme, missä materiaali analysoidaan, granuloidaan ja hyötykäytetään uusien lattioiden raaka-aineena.

iQ Loop

Join the Loop

Toivomme, että kierrätys tulisi itsestäänselvyydeksi. Paljon enemmän materiaalia tulisi kierrättää sen sijaan, että se lähetetään poltettavaksi tai kaatopaikalle. Kannustimena kierrättämiseen sen sijaan, että materiaali heitettäisiin pois, olemme valinneet tarjota iQ Loopia ensisijaisesti niille asiakkaille, jotka osallistuvat materiaalin toimittamiseen. Uuden malliston lanseerauksen myötä toivomme myös, että yhä useammat alkavat kerätä materiaalia, jotta voimme kierrättää vielä enemmän. Joten – Join the Loop

Lue lisää iQ Loopista

iQ Loop
Kierrätys-materiaalin hyödyntäminen tuotteissa

Se, miltä materiaali näyttää ja tuntuu, on osa sen kestävyyttä. Tämä kysymys inspiroi meitä ottamaan lisäaskeleita kierrätystyössämme.

Tutustu mallistoon