Haldenin Kirjasto

Haldenin Kirjasto

2022 | Haldenin, Norja

Kuvagalleria

Kun Amstrat AS sai Haldenin kaupungilta toimeksiannon muuttaa vanhan ostoskeskuksen monitoimi- ja kulttuuritaloksi nimeltä Skofabrikken, Pil.id-toimiston sisustusarkkitehtien tärkeimmäksi tehtäväksi tuli luoda ympäristö, jonka tilat ja palvelut ilahduttavat asukkaita arjessa. Tämä vaati kokonaisvaltaista työtä niin materiaalien, värien kuin toiminnallisten ratkaisujenkin osalta. Tuloksena oli muun muassa kaupungin uusi kirjasto, jossa uudistuksen myötä kävijämäärät ovat nousseet avajaisten jälkeen reilusti.

Paikka, jossa voi tuntea olevansa kotona

Kirjaston rakentaminen rakennukseen, jossa on myös paljon muita erilaisia toimintoja, kuten kaupungin virastoja, elokuvateatteri, kahvila ja nuorisotila, oli vaativa tehtävä. Sisustusarkkitehtien oli muotoiltava eri tilat ja osastot niin, että ne tuntuvat käyttäjistä osallistavilta ja leikkisiltä, mutta kestävät silti käyttöä ja kulumista. Pil.id:n sisustusarkkitehdeillä Irèn Abrahamsonilla ja Tine Haaland-Paulsenilla oli selvät suunnitelmat alusta lähtien:

"Halusimme luoda Haldenin asukkaille jotain uutta, jota he käyttäisivät mielellään osana arkea. Paikan, jossa he tuntisivat olevansa kotona", selittää sisustusarkkitehti Tine Haaland-Paulsen.

Kun tulee mukaan projektiin, jossa rakennus on jo olemassa ja layout ja päätoiminnot on jo määritetty, on normaalia haastavampaa valita ja mukauttaa värit ja materiaalit niin, että saadaan luotua optimaalinen käyttäjäkokemus – sekä henkilökunnalle että kävijöille. Sisustusarkkitehti Tine kertoo:

"Työskentelimme valmiissa rakennuksessa, joten meidän piti olla luovia valmiiden puitteiden sallimissa rajoissa. Tämä vaikutti kirjaston osastojen jakoon, värien/materiaalien käyttöön sekä irtainten ja kiinteiden kalusteiden mukauttamiseen, jotta saimme luotua optimaalisen sujuvat tilat."

Leikkisä muotoilu tyylistä tinkimättä

Valmiissa kirjastossa on räätälöityjä ja tarkkaan harkittuja ratkaisuja, kuten ainutlaatuisia, kyseiseen tilaan rakennettuja kalusteita, sekä pieniä vyöhykkeitä, jotka saavat aikaan rauhallisen ilmapiirin ja turvalliset puitteet opiskelulle. Kirjaston kahdessa kerroksessa sisustuksen perustaksi on valittu kierrätettävä iQ Surface -vinyylilattia. Kyseessä on design-lattia, jossa on kulutusta kestävä ja vain vähän kunnossapitoa vaativa pinta. 
iQ Surface -malliston laaja väri- ja kuviovalikoima tarjoaa ainutlaatuisia suunnittelumahdollisuuksia. Ajaton väriskaala ja terrazzon inspiroima kuvio tarjoaa arkkitehdeille laajan perustan kaikenlaisiin arkkitehti- ja sisustusprojekteihin:

"Valitsimme iQ Surface -vinyylilattian kaikkiin tiloihin, ja käytimme sitä myös useimpiin kiinteisiin kalusteisiin. Kerroksien välillä on kuitenkin vaihtelua. Sen avulla halusimme luoda kontrasteja ja selkeät alueet eri osastoille. Se oli budjettiystävällinen valinta, joka toi myös kalusteisiin luonteenomaista tyyliä", selittää Haaland-Paulsen.

Kirjasto näyttää miellyttävältä ja valoisalta paikalta, jossa on lämmin väripaletti sekä avoin ja leikkisä sisustus. Tiloihin on luotu useita erilaisia alueita, joiden tarkoituksena on mahdollistaa ryhmätyöskentely ja rauhoittuminen. Lisäksi siellä on korotetulla näyttämöllä varustettuja sosiaalisia vyöhykkeitä, joissa voidaan järjestää ääneenlukutilaisuuksia ja ammatillisia tapahtumia.  Kirjastoon on saatu jopa oma luentosali.
Kaikkein pienimmille on luotu oma viihtyisä kulma-alue, jossa on todella paljon leikkiin, yhteisöllisyyteen ja oppimiseen kutsuvia materiaaleja ja elementtejä. 
Sisustusarkkitehdit ottivat Haldenin kirjastokonseptin lähtökohdaksi sen, että kaikkien käyttäjäryhmien pitäisi pystyä liikkumaan vapaasti avoimissa tiloissa, mutta yksilölliset tilat mukautetaan eri ikäryhmille sopiviksi värien ja kalusteiden avulla.

"Halusimme saada aikaan leikkisyyttä materiaalivalinnoilla ja väreillä. Näin pystyimme luomaan valoisia, iloisia ja viihtyisiä tiloja, joissa käyttäjät viihtyvät. Niissä otetaan huomioon yleinen muotoilu tyylistä tinkimättä."

Tilat ja materiaalit sukupolvien ajaksi

Kirjastolta saadun palautteen mukaan kävijämäärät ovat kasvaneet avajaisten jälkeen, ja on hienoa nähdä, että erityisesti koululaiset ovat kiinnostuneita kaupungin uudesta kohtaamispaikasta. Haldenin uudessa kirjastossa on kestävistä materiaaleista valmistetut räätälöidyt kalusteet ja kestävä iQ-lattia, joten se säilyy epäilyksettä myös tuleville sukupolville. Tine Haaland-Paulsen selittää lopuksi, kuinka lopputulos on kaupungin toiveiden mukainen:

"Kirjaston tiloja ja alueita käytetään ahkerasti koko päivän, ja ihmiset viihtyvät kirkkaanvärisessä kirjastossa. Rakennuksen asettamien rajojen puitteissa meillä oli Haldenin kaupungin luottamus, ja saimme luoda kirjaston, jossa on ilo liikkua ja jota on ilo käyttää tulevaisuudessakin. Se on tehty varta vasten kaikille sukupolville, jotta jokainen voi löytää oman paikkansa kiinnostuksen kohteidensa ja tarpeidensa perusteella."


 

Aiheeseen liittyvät mallistot

Tietoa

Kirjasto leikkisillä materiaalivalinnoilla, joiden fokuksena on viihtyvyys ja mukavuus.

Suunnittelija

PIL Interiørarkitektur & Design

Urakoitsija

Amstrat AS

Segmentti