Ergonomiset lattiat | Vanhusten hoitokodit

Ergonomiset lattiat | Vanhusten hoitokodit

Ergonominen lattia

Lattian valinnassa on otettava huomioon myös ergonomia. Silloin on hyvä miettiä, että millä lattialla on hyvä askelmukavuus, pieni vierintävastus ja hyvä painumien kesto. Kun seisomme paikallaan, polvet ja jalkaholvit kannattelevat koko painoamme. Kun kävelemme tai juoksemme, kuormitus kasvaa jopa 2–5-kertaiseksi. Askelmukavuus lisääntyy kun lattia ottaa vastaan kehon painon pehmeästi. Päinvastoin kuin kova ja joustamaton lattia, sopivan pehmeä ja joustava lattia vähentää rasitusvammojen riskiä. Liian pehmeä lattia taas aiheuttaa sen, että pyörällisiä sairaalasänkyjä, laboratoriovaunuja ja rullatuoleja on hitaampi ja raskaampi käyttää, sillä ne uppoavat lattiaan. Lattiaan voi myös jäädä helpommin painumajälkiä huonekaluista ja raskaista esineistä.

Toisin sanoen voi olla hankalaa löytää ergonominen lattia, jolla on hyvä askelmukavuus, alhainen vierintävastus ja hyvä painumien kesto. Yleisiä testimenetelmiä lattioiden askelmukavuuden mittaamiseen ei ole. Viranomaiset ovat toki antaneet suosituksia, kuten ”lattian tulee olla sopivan joustava käyttötarkoitukseensa”.

Standardisoitu testimenetelmä puuttuu

Koska vierintävastusta mittaavaa standardisoitua testimenetelmää ei ole, on Tarkett on kehittänyt oman menetelmän. Siinä sairaalasänky laitetaan testattavalle lattialle ja annetaan ensin seisoa paikallaan 5 minuuttia. Tämän jälkeen sänkyä vieritetään lattianpäällysteen päällä ja mitataan samalla se voima jolla ”päästään liikkeelle” (lepokitka) ja se jolla sänkyä voidaan voidaan vetäää vakionopeudella (liikekitka).

Yleiset arvot kompaktille päällysteelle ja betonilattialle ovat 120–170 N lepokitka ja 50–70 N liikekitka. Vastaavat arvot vaahtopohjaiselle akustiselle lattialle ovat 200 – 250 N (lepokitka) ja 100–120 N (liikekitka).

Jos tarvitset asiantuntijan neuvoja, otathan meihin yhteyttä.