
Värit vaikuttavat oppimiseen
Värit vaikuttavat oppimiseen
Koulurakennusten ja muiden akateemisten tilojen suunnittelu kannustaa oppimaan ja luo positiivisen oppimisympäristön. Väreillä on paljon enemmän merkitystä kuin vain sisustuksellisesti – ne vaikuttavat ihmisten tunteisiin ja käyttäytymiseen erityisesti varhaisina kehitysvuosina.
Muisti paranee 55–78 % niillä lapsilla, joita ympäröivät heidän suosikkivärinsä*.
* Lähde: Cockerill, I.M. & B.P. Miller: Children’s Colour Preferences and Motor Skill Performance with Variation in Environmental Colour (1983)
Eri värejä eri-ikäisille
Värit kouluihin ja yliopistoihin on hyvä valita oppilaiden iän mukaan, sillä värit vaikuttavat eri ikäryhmiin eri tavoin.
- 0–6 vuotta: Värit voivat toimia visuaalisina tai tunneperäisinä stimulaattoreina tai signaaleina. Päävärit (punainen, keltainen ja sininen) ja vaaleat/tummat kontrastit edistävät motoristen taitojen ja aistien kehittymistä sekä rohkaisevat lapsia tutkimaan ympäristöään. Käsitys väreistä muuttuu iän myötä.
- 6–12 vuotta: Lasten erilaiset persoonat ja identiteetit alkavat selkiytyä. Lasten erilaiset mieltymykset ja luonteenpiirteet (introvertimpi/ekstrovertimpi) vaativat laajempaa värivalikoimaa ja geometrisiä kuvioita.
- 12–18 vuotta: Lasten suhde väreihin kypsyy. Nuoret ovat valmiimpia vastaanottamaan värikontrasteja, jotka voivat stimuloida heitä, kun taas harmoniset värit voivat edistää rauhoittumista ja rentoutumista.
- 18 vuodesta alkaen: Suhtautumiseen väreihin ja materiaaleihin vaikuttaa usein opiskelijoiden valitsema akateeminen painopiste – luonnontieteiden opiskelijat arvostavat usein eri asioita kuin esimerkiksi humanististen aineiden opiskelijat.
Käytä värejä ympäristön muotoiluun
Värit, materiaalit ja kuviot voivat auttaa hahmottamaan erilaisia pintoja ja selkiyttämään niiden tehtäviä, esimerkiksi stimuloimaan tai edistämään oppimista.
Suositukset
- Käytä värien emotionaalista voimaa tukemaan tilan suunniteltua tehtävää (esimerkiksi rohkaisemalla sosiaaliseen vuorovaikutukseen tai tarjoamaan turvallisuutta, rauhaa tai mahdollisuutta keskittyä).
- Suuremmilla pinnoilla käytettynä väri selkiyttää tilan hahmottamista, tukee tilan tehtäviä ja luo lämmintä tunnelmaa.
- Käytä värejä erottamaan opiskeluvyöhykkeiden tai muiden alueiden eri tehtäviä.
- Mukauta värikylläisyyttä suhteessa valoon ehkäistäksesi liiallista kiiltoa ja silmien väsymistä.
Lue lisää värien ja materiaalien merkityksestä oppimiseen Tarkettin laajasta eurooppalaisesta tutkimuksesta
Lattiat kouluihin
Käsitykset siitä, miten lapsia ja nuoria parhaiten opetetaan ja tuetaan heidän koulunkäyntinsä aikana, ovat kehittyneet huomattavasti viime vuosina.