Viron tuhkakasoista syntyy uusi raaka-aine, jonka päästöt ovat negatiiviset, kiitos Tarkettin ja Ragn-Sellsin yhteistyön

Viron tuhkakasoista syntyy uusi raaka-aine, jonka päästöt ovat negatiiviset, kiitos Tarkettin ja Ragn-Sellsin yhteistyön

21. Lokakuu 2021

Tarkett ja ympäristöyhtiö Ragn-Sells ovat aloittaneet pitkäaikaisen yhteistyön kehittääkseen hiilidioksidinegatiivisia mineraalitäyteaineita vinyylilattioille vuoteen 2025 mennessä. Uusi täyteaine otetaan talteen tuhkakasoista Virossa ja talteenottoprosessissa sitoutuu enemmän hiilidioksidia kuin mitä muodostuu päästöjä.

 Viro on tuottanut energiaa viimeisten 50 vuoden aikana polttamalla runsaasti öljyliusketta ja polttoprosessin sivutuotteena syntyy tuhkaa. Vuosien varrella yli 600 miljoonaa tonnia tuhkaa on sijoitettu Itä-Viroon, missä se rasittaa ympäristöä. Ragn-Sells on kehittänyt patentoidun tekniikan, joka muuttaa tuhkan kalsiumkarbonaatiksi eli kalkiksi. Kalkkia käytetään mineraalitäyteaineena monissa tuotteissa, ja nykyään sitä louhitaan usein suurissa kalkkilouhoksissa.

Tarkett valmistaa vinyylilattioita julkisiin tiloihin ja koteihin useissa Euroopan tehtaissa, muun muassa Ruotsin Ronnebyssä. Kaikissa vinyylilattioissa on täyteaineita ja Tarkett käyttää niitä tuotteissaan satoja tuhansia tonneja vuosittain. Tämä yhteistyö mahdollistaa suurien neitseellisten raaka-aineiden korvaamisen kiertotalouden mukaisesti. Pääsemme näin askeleen lähemmäksi tavoitettamme käyttää vähintään 30 % kierrätettyjä materiaaleja tuotteissamme vuoteen 2030 mennessä.

Kuinka se toimii? 

Ragn-Sellsin patentoidussa prosessissa sidotaan talteenotettua hiilidioksidia täyteaineeseen, mikä tarkoittaa, että hiilidioksidijalanjälki muuttuu negatiiviseksi. Koska Tarkettin vinyylilattioilla on pitkä käyttöikä ja ne ovat kierrätettäviä, hiilidioksidi sitoutuu lattioissa hyvin pitkäksi ajaksi. Tarkettin tuotteissa olevilla täyteaineilla on jo nyt vain vähän vaikutusta ilmastolle, mutta Ragn-Sellsin prosessin myötä arvioitu negatiivinen hiilijalanjälki on -0,4 kg CO2e/kg, mikä tulee pienentämään Tarkettin kokonaisilmastojalanjälkeä.

Lue lisää Ragn-Sellsin teknologiasta

Nykyinen elämäntapamme perustuu luonnonvarojen kestämättömään käyttöön. Ragn-Sellsin tavoitteena on palauttaa enemmän meillä jo käytettävissä olevia resursseja takaisin kiertokulkuun. Mutta voidaksemme tehdä tämän, meidän on tehtävä yhteistyötä muiden arvoketjun yritysten kanssa. Tarkett on erinomainen esimerkki yrityksestä, joka jakaa visiomme ja sitoutumisemme, ja odotamme innolla yhteistyömme kehittämistä"
Pär Larshans, Ragn-Sellsin kestävän kehityksen johtaja  

”Kiitos tämän yhteistyön meillä on mahdollisuus valmistaa lattioita raaka-aineista, jotka edistävät Viron ympäristön puhdistamista, mutta myös sitovat hiilidioksidia. Näin vinyylilattioillamme on pienempi hiilijalanjälki ja suurempi määrä kierrätettyä raaka-ainetta. Tämä on juuri sellainen innovatiivinen ja pitkäaikainen yhteistyö, jonka uskomme avaavan tien kiertotaloudelle ja hiilineutraalille yhteiskunnalle"
Arnaud Marquis, Tarkett-konsernin kestävän kehityksen asiantuntija.