Paimion parantola

Paimion parantola

2020 | Paimio, Suomi

Kuvagalleria

Terveyttä edistävän muotoilun edelläkävijä jälleen auki

Vuonna 1933 rakennetusta Paimion parantolasta  tuli uraauurtava esimerkki siitä, miten arkkitehtuuri ja muotoilu voivat nopeuttaa toipumisprosessia ja luoda potilaille inhimillisemmän hoitokokemuksen.

Parantola suljettiin 60-luvulla, minkä jälkeen se muutettiin ensin sairaalaksi ja sitten kuntoutuskeskukseksi. Vuodesta 2020 lähtien sairaalan kuoriminen ja Alvar Aallon alkuperäisen rakennuksen esille tuominen on jatkunut. Parantolan jokaisen yksityiskodan takana on kokonaisvaltainen näkemys siitä, mitä ihmisen terveyden ylläpitämiseen tarvitaan. Sisustus, huonekalut, valaistus, pesualtaat, sylkikupit – Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat kaiken potilaan tarpeet huomioiden.

Vaikka osa huonekaluista myytiin huutokaupassa laitoksen aiempien muutosten aikana, suuri osa alkuperäisestä sisustuksesta oli jäljellä. Kahdeksankymmentä sänkyä, kuuluisat Paimio-nojatuolit (jotka edelleen valmistaa Artek), hiljaiset pesualtaat. 

Parantolassa oli linoleumilattiat kaikissa huoneissa. Se on luonnollinen materiaali, joka valittiin harmonian ja hygienian vuoksi. Nyt olemme palauttaneet sekä estetiikan että toimivuuden uudella linoleumilattialla, Tarkettin Venetolla (2,5 mm Graphite- ja Smoke-väreissä), joka muistuttaa Alvar ja Aino Aallon alkuperäislattiaa ja on heidän kestävyysvisionsa mukainen.

Koska potilaat asuivat täällä keskimäärin kolme vuotta, parantolassa oli erilaisia yhteisötiloja. Kulttuuri oli tärkeä elementti. Aallon pariskunta uskoi, että ihmiset tarvitsivat myös kulttuuria. Esimerkiksi parantolan ruokasali toimi myös elokuvateatterina. Tässä yhteistyössä Tarkettin kanssa valitsimme hiljaisen, pehmeän linoleumilattian, joka muistutti alkuperäistä lattiaa.

Nyt olemme tehneet parantolasta paikan kokouksille, kursseille ja työpajoille niille, jotka työskentelevät kestävän kehityksen, materiaalien ja muotoilun parissa. Kesäisin olemme avoinna kaikille vierailijoille, jotka voivat tulla tänne syömään, yöpymään ja opastetuille kierroksille. Parantolassa järjestetään myös tapahtumia ja konsertteja.

Aiheeseen liittyvät mallistot

Tietoa

Terveyttä edistävän designin edelläkävijä on jälleen avoinna

Segmentti