Mitä kiertotaloudella tarkoitetaan ja miksi se on tärkeä asia?

Mitä kiertotaloudella tarkoitetaan ja miksi se on tärkeä asia?

Mitä kiertotaloudella tarkoitetaan ja miksi se on tärkeä asia?

Kiertotalous on talousmalli, joka ei perustu lineaariseen prosessiin, vaan kiertokulkuun. Se mahdollistaa talouskasvun kuormittamatta maapalloa. 

Kyse on siitä, että yritykset, organisaatiot ja yhteiskunnat kehittävät tuotteita, palveluita ja liiketoimintamalleja, jotka ovat pitkällä aikavälillä kestävän kehityksen mukaisia ja joista ei synny lainkaan jätettä. Tavoitteena on edistää luonnonvarojen uusiutumista ja uudelleenkäyttöä mahdollisimman suuressa määrin ja niin pitkään kuin se on biologisesti tai teknisesti mahdollista. 

Tarkett on painottanut toiminnassaan kiertotaloutta vuodesta 2011 lähtien. Nykyään pyrimme sulkemaan kierron kaikissa osissa toimintaamme esimerkiksi kierrättämällä prosessivettä ja tuotannon ylijäämää tehtaissamme, keräämällä ja kierrättämällä asennushukkaa ja purettuja lattioita asiakkailtamme sekä käyttämällä muussa valmistuksessa syntynyttä jätettä uusien tuotteiden raaka-aineena. 

Kiertotaloudessa on kyse siitä, että prosessien ja tuotteiden suunnittelussa huomioidaan niiden koko elinkaari sekä tulevat syklit. Tämä vaatii alojen ja maiden rajat ylittävää yhteistyötä ja innovointia. Tarkett pyrkii edistämään kiertotaloutta erilaisin hankkein, joissa materiaaleja palautetaan takaisin kiertoon.

  • ReStart®-ohjelmassa otamme vastaan ja kierrätämme purettuja lattioita ja uusien lattioiden asennushukkaa.
  • Tekstiililattioidemme EcoNyl-kuitu on peräisin Aquafililtä, joka kierrättää vanhoja kalaverkkoja ja muuta polyamidista valmistettua hukkamateriaalia. 
  • Tekstiililattioidemme pohjan täyteaine on kalkkia, joka on prosessijätettä alankomaalaiselta vesilaitokselta. 
  • Valmistamme lattioita, joiden sisällöstä valtaosa on PVB:tä – italialainen kumppanimme tuottaa kyseistä materiaalia vanhoista tuulilaseista.
     

Aitoa kierrätystä


Olemme vakuuttuneita siitä, että kiertotalous on oikea strategia luonnonvarojen säästämiseen, jätteiden vähentämiseen ja ilmaston lämpenemisen hidastamiseen. 

Pyrimme suunnittelemaan tuotteita kiertotaloutta silmällä pitäen sekä kehittämään tekniikoita asennushukan ja purettujen lattioiden käsittelyyn ja hyödyntämiseen uusien lattioiden raaka-aineena.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kestävä kehityksemme - Tarkett
Kestävä kehityksemme - "Doing Good. Together.”

Me Tarkettilla uskomme, että voimme yhdessä tehdä asioita, joilla on positiivinen vaikutus sekä ihmisiin että ympäristöön mm. valmistamalla lattioita, jotka ovat sekä käytännöllisiä että kauniita.

Tarkett linoleumlattia
Suunniteltu ihmisille

Tarkettin tuotekehityksen tavoite on auttaa luomaan terveellisempiä, turvallisempia ja viihtyisämpiä tiloja pitämällä jatkuvasti terveys ja hyvinvointi fokuksessa.

Purettujen muovilattioiden kierrätys
Purettujen muovilattioiden kierrätys

Vanhat muovilattiat on tähän saakka hävitetty polttamalla. Niiden kierrättäminen ei ole ennen ollut teknisesti mahdollista.