Valitse oikea lattia sairaalainfektioiden ehkäisemiseksi.

Lattiat terveydenhuoltoon

Lattioilla on merkitystä

Huoneiden ulkonäkö ja sairaalan sisätilat vaikuttavat potilaiden mahdollisuuksiin toipua sekä fyysisesti että psyykkisesti. Hyvä suunnittelu voi paitsi auttaa potilaita toipumaan, myös parantaa henkilökunnan työympäristöä. Lattiat ovat olennainen osa visuaalista ilmettä, ja ne voivat helpottaa tilojen hahmottamista ja oikeaan paikkaan löytämistä. 

Lattioiden toiminnalliset ominaisuudet ovat kuitenkin vähintään yhtä tärkeitä sairaaloissa. Hygienia ja infektioiden ehkäisy ovat tärkeysjärjestyksessä korkealla. Se tarkoittaa, että lattioiden pitää olla tahrankestäviä, helppoja puhdistaa ja kestää hyvin kemikaaleja ja desinfiointiaineita.

Sairaalalattialta edellytetään hyvää askelmukavuutta ja pientä vierintävastusta. Lisäksi sen on täytettävä paloturvallisuutta ja staattisen sähkön hallintaa koskevat vaatimukset. Tietysti sairaalalattian pitää olla myös kulutusta kestävä ja kestävän kehityksen mukainen, mikä on hyvä asia sekä ympäristön että talouden kannalta. 

Infektioiden ehkäisy ja lattiat:

Infektioiden ehkäisy ja hygienia

Covid-19-pandemia on tehnyt hyvän käsihygienian ja siivousrutiinien merkityksen näkyväksi. Se on myös lisännyt infektioiden ehkäisyyn ja hallintaan keskittymistä terveydenhuollossa ja vanhustenhoidossa infektioiden pysäyttämiseksi ja antibioottiresistenssin torjumiseksi. Lattian- ja seinänpäällysteiden valinta on ratkaiseva tekijä tehokkaiden siivousrutiinien luomisen kannalta.

Tarkett on jo pitkän aikaa osallistunut innovatiivisten lattiatuotteiden kehittämiseen, jossa kiinnitetään huomiota ihmisten terveyteen. Lattiaratkaisumme auttavat luomaan viihtyisän ja hygieenisen ympäristön parantaen samalla potilasturvallisuutta ja työympäristöä niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin siivoushenkilökunnankin näkökulmasta.

Myyjämme ja tekniset asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan sopivan lattiaratkaisun, jonka avulla voidaan ehkäistä infektioiden leviämistä hoitoympäristön kaikilla pinnoilla.

 

Miksi infektioiden ehkäisy on tärkeää?

Infektioiden ja mikrobilääkeresistenssin (AMR) leviäminen on vakava uhka kansanterveydelle. Niiden saaminen hallintaan on suuri haaste globaalille terveydenhuollolle.

  • Joka kymmenes viime vuonna Euroopassa sairaalahoidossa ollut potilas (noin neljä miljoonaa potilasta) sai sairaalainfektion.
  • Euroopassa kuolee noin 37 000 ihmistä joka vuosi sairaalainfektioihin, joista 70 prosenttia johtuu antibioottiresistenteistä eli moniresistenteistä bakteereista.
  • Moniresistentit bakteerit ovat merkittävä globaali terveysuhka, ja niiden ennustetaan johtavan vuosittain 10 miljoonaan kuolemaan vuoteen 2050 mennessä, jos kehitystä ei pysäytetä.

Infektioiden tehokas ehkäisy estää sairaalainfektioiden ja mikrobilääkeresistenssin leviämistä.
Desinfiointiaineiden ja antibioottien liikakäyttö voi vauhdittaa mikrobilääkeresistenssin kehittymistä, ja sitä pidetään sen vuoksi uhkana ihmisten terveydelle. Biosidejä sisältävät tuotteet eivät ole välttämättömiä siivouksessa, kun käytössä ovat asianmukaiset siivous- ja puhdistusrutiinit.

Lähde: Maailman terveysjärjestö WHO

 

Infektioiden ehkäisy on avainasemassa sairaaloissa

Noin 80 prosenttia sairaalainfektioista leviää likaisista käsistä, jotka koskettavat likaantuneita pintoja. Kädet ja käsien eniten koskettamat pinnat ovat kriittisimpiä tekijöitä infektioiden leviämisen suhteen sairaaloissa. Siksi hyvä käsihygienia ja siivousrutiinit sairaalan tiloissa ovat keskeisiä asioita ja perustavanlaatuisessa asemassa infektioiden leviämisen ehkäisyssä. 

Vaikka lattioiden vaikutuksesta sairaalainfektioihin ei ole todisteita, näiltä harvoin kosketettavilta pinnoilta on silti hyvä vaatia esimerkiksi seuraavia ominaisuuksia:

  • tahrankestävyys
  • helppo siivottavuus
  • kemikaalien- ja desinfiointiaineidenkestävyys

Hygieeniset terveydenhuollon tilat

1.    Oikean materiaalin valinta on tärkeää

Hygieenisen hoitoympäristön perusedellytys on se, että kaikki pinnat, esineet ja tarvikkeet voidaan puhdistaa. Siksi oikeanlaisten lattia- ja seinämateriaalien valinta on tärkeää. Infektioiden ehkäisy on vähemmän tärkeää matalan riskin alueilla, kuten sisäänkäynneillä, toimistoissa ja palvelupisteissä, mutta hoitotilojen lattioihin ja seiniin materiaalit on valittava huolella, jotta puhdistus ja siivous on yksinkertaista ja tehokasta. 

Lattioita ja seiniä koskevat vaatimukset hoitotiloissa:

  • Pintojen pitää olla sileitä, eivätkä ne saa olla huokoisia. Minimaalinen määrä saumoja auttaa ehkäisemään lian kertymistä (mikä voi luoda kasvualustan mikro-organismeille).
  • Vesitiivis asennus, virheettömät taitokset ja hitsatut saumat parantavat kulutuksenkestävyyttä.
  • Pintojen on kestettävä toistuvaa käsittelyä desinfiointiaineilla, kuten kvaternäärisillä ammoniumyhdisteillä, alkoholilla ja vetyperoksidilla. 
  • Materiaali on helppo asentaa. Jos seinä- tai lattiapinta vahingoittuu, se pitää voida korjata ja tiivistää paikallisesti koko lattiaa vaihtamatta.

2. Asianmukaiset siivousrutiinit

Oikeiden materiaalien käyttämisen lisäksi myös asianmukaisten siivousrutiinien laatiminen ja noudattaminen on tärkeää.


Puhdistus ja siivous ovat avainasemassa infektoiden tehokkaassa ehkäisyssä

Hyvä infektioiden ehkäisy ja hallinta perustuu kaikkien pintojen oikeisiin siivousrutiineihin. Irtolika ja pöly siivotaan ensin pois kuivapyyhkimällä, minkä jälkeen käytetään ”kosteaa menetelmää” eli vettä ja puhdistusainetta. Lattiat eivät ole varsinaisia kosketuspintoja, ja potilaiden/käyttäjien tai hoitohenkilöstön kädet koskettavat niitä vain harvoin. Tavallisesti lattioita ei tarvitse desinfioida, vaan kunnollinen puhdistus riittää.

Desinfiointi puhdistuksen jälkeen – vain tarvittaessa

Kliiniset pinnat, joilla infektioiden leviämisriski on korkea tai joilla infektioita esiintyy, on desinfioitava tehokkaan puhdistuksen jälkeen. Desinfioinnilla ilman ensin tehtyä siivousta ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, koska desinfiointiaineet menettävät nopeasti tehonsa, jos pinnalle on jäänyt orgaanisia aineita.

Sairaaloiden lattioiden pitäminen puhtaina pölystä ja liasta on tärkeintä. Vain korkean riskin pinnat tulee desinfioida. Desinfiointiaineiden käyttäminen muilla alueilla on turhaa, ja ne usein vain tahraavat lattiaa”, sanoo Christine Huddlestone, Senior Health Manager, mikrobiologian teknikko ja ranskalaisen Douain sairaalan siivousvastaava.
 

Tarkett on mukana Clean Hospitals -verkostossa paremman hygienian puolesta

Tarkett liittyi Clean Hospitals -verkostoon vuonna 2020 jatkaakseen sairaaloiden hygieniaan ja siivoukseen liittyvien parhaiden käytäntöjen kehittämistä. Tavoitteena on parantaa hygieniaa sairaalaympäristöissä kehittämällä innovatiivisia, tehokkaita ja kestävän kehityksen mukaisia siivousrutiineja, jotka perustuvat näyttöön. 

Oikean lattian valinta

Sairaaloissa ja hoitoympäristöissä on monenlaisia tiloja ja pintoja aina vilkkaista alueista kuten sisäänkäynneistä ja käytävistä toimisto- ja potilashuoneisiin, leikkaussaleihin ja märkätiloihin. Jokaisella niistä omat erityiset vaatimuksensa lattioille. Tarkett tarjoaa kokonaisratkaisun, joka sisältää lattiat ja seinät, kaikkiin terveydenhuollon tiloihin.

Vinyylilattia rullassa on paras ratkaisu terveydenhuollon ympäristöihin, joissa riski infektoiden leviämisestä on suuri.

Tarketts Homogena Vinylgolv passar bra i operationssalar

iQ-lattia – paras valinta vaativiin terveydenhuoltoympäristöihin

iQ-lattiamme ovat paras ratkaisu vaativiin terveydenhuoltoympäristöihin, esimerkiksi leikkaussaleihin ja tehohoitohuoneisiin. Tässä muutamia niiden tärkeimmistä eduista: 

  • Helppo siivous ja hoito – Lattian sileä pinta ja mahdollisuus seinällenostoon edistävät erittäin hyvää hygieniaa. 
  • Vesitiiviys – Ainutlaatuinen joustavuus ja mahdollisuus seinällenostoon sekä täydellisten hitsattujen saumojen luomiseen.
  • Kulutusta kestävät saumat – Kulutuksenkestävyys on kolme kertaa normaalia parempi.
  • Erittäin hyvä kemikaalienkestävyys – Lattiat kestävät vahvoja desinfiointiaineita, kuten kvaternäärisiä ammoniumyhdisteitä, alkoholia, natriumhypokloriittia ja vetyperoksidia. Tarkettin iQ PUR -pintakäsittely kestää desinfiointiaineita ja takaa markkinoiden parhaan tahransietokyvyn jodin, eosiinin ja Betadinen kaltaisille kemikaaleille.
  • Yhdistetty lattia- ja seinäratkaisu – Yhteensopivat lattiat ja seinät (esim. Wallgard ja ProtectWall) on helppo lankahitsata yhteen vesitiiviiksi järjestelmäksi.

Mitä biosidit ovat?

Biosidit ovat laaja ryhmä aineita, jotka tuhoavat eläviä organismeja. Niitä käytetään torjunta-aineina monella eri tapaa esimerkiksi rottien, rikkaruohojen, homesienien ja infektiobakteerien torjunnassa. Biosidien käyttäminen on kiistelty aihe. Niiden tehoa ei ole todistettu, ja riski mikrobilääkeresistenteistä bakteereista kasvaa, jos biosideja käytetään turhaan.

  • Virukset toimivat eri tavalla kuin bakteerit. Antibioottien tapaan myöskään antibakteeriset tuotteet eivät tehoa viruksiin. 
  • Antibakteeristen aineiden (antibioottien ja biosidien) liika- ja väärinkäyttö voi johtaa mikrobilääkeresistenssiin (AMR). 
  • Vaikka terveydenhuoltoon on tarjolla monia tuotteita, joissa on antimikrobinen käsittely (esim. pinnat, maalit ja verhot), todisteita siitä että se oikeasti suojaisi sairaalainfektioilta ei ole. 

TARKETTIN NÄKEMYS BIOSIDEISTÄ

Tarkett on jo pitkään nähnyt biosidien käytön aiheuttavan merkittävän riskin ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Tästä syystä 

•    lopetimme biosidien käytön tuotteissamme vuonna 2013
•    painotamme oikeiden siivousrutiinien tärkeyttä
•    suosittelemme desinfiointiaineiden käyttöä vain sellaisilla pinnoilla ja sellaisissa tilanteissa, joissa se on tarpeellista
•    suosittelemme vaihtoehtoisia siivousrutiineja, jotka vaativat vähemmän kemikaaleja ja desinfiointiaineita. Tutustu siivoussuosituksiimme täällä.

 

Mer läsning