Kierrätettyjä raaka-aineita

Kierrätettyjä raaka-aineita

Kierrätettyjä raaka-aineita

Tarkettille myös jätteet ovat tärkeä resurssi. Kierrättämällä materiaaleja voimme hyödyntää arvokkaat luonnonvarat entistä paremmin, pienentää jätevuorta ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Uskomme kiertotalouteen, jossa tuotteet ovat helposti korjattavia ja huollettavia sekä pitkäikäisiä ja tavarat ja palvelut on suunniteltu niin, että tuotanto ei vaikuta haitallisesti ympäristöön ja siinä käytetään raaka-aineena jätemateriaaleja.

Esimerkkejä lattioidemme kierrätetyistä raaka-aineista

Asennushukasta uusia lattioita

Vuonna 2021 Suomessa kerättiin yhteensä noin 40 tonnia Tarkett-lattioiden asennushukkaa. Valtaosa tästä käytettiin raaka-aineena uusissa Tarkett-lattioissa, joita voitiin valmistaa noin 15 000 neliömetrin edestä. Olemme kehittäneet tekniikan, jonka avulla puretut muovilattiat pystytään pesemään puhtaiksi liima- ja tasoitejäämistä. Sen ansiosta olemme alkaneet vastaanottaa ja kierrättää myös tietynlaisia vanhoja Tarkett-muovilattioita.

Uutta polyamidilankaa vanhoista kalaverkoista

Suurin osa Desso-tekstiilimallistoistamme on valmistettu ECONYL-langasta, joka syntyy kokonaan kierrätysmateriaalista, esimerkiksi vanhoista nailon-kalaverkoista. Valtaosa materiaalista tulee vanhojen kalaverkkojen kierrätys- ja vaihto-ohjelman kautta tai on tuotantohukkaa teollisuuden toimijoilta, jotka käyttävät nailonia tuotteissaan.

Osa materiaalista koostuu niin kutsutuista aaveverkoista, jotka ajelehtivat maailman merissä ja ovat merielämälle haitallisia. Vanhojen kalaverkkojen keräyksestä vastaa Healthy Seas -järjestö, jonka kanssa Tarkett/Desso on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2014 lähtien. Purettujen tekstiililaattojen keräyksestä ja kierrätyksestä huolehtivan ReStart-järjestelmämme kautta voimme nyt itsekin tukea Econylin tuotantoa, sillä vanha lanka voidaan erotella laatoista ja käyttää uuden langan raaka-aineena. 

Kierrätetty kalkki Ecobase-pohjien täyteaineena

Desso-tekstiililattioissa on EcoBase-niminen pohja. Se koostuu kierrätettävästä polyolefiinista ja sen täyteaineena toimii kalkki, joka on prosessijätettä vesilaitokselta, jossa sitä käytetään juomaveden kovettamiseen.

Vanhoista tuulilaseista kierrätetty PVB muovilattioiden raaka-aineena

Autojen tuulilaseissa ja turvalaseissa on ohut PVB-polymeerikalvo. Tarkettin uudet iD Revolution -muovilattiat pohjautuvat kierrätettyyn PVB:hen, jota saadaan rikkoutuneista tuuli- ja turvalaseista. Lattiat sisältävät myös biopohjaista PLA:ta (polyaktidia), joka on biopohjainen polymeeri. Tämän ansiosta iD Revolution on ensimmäinen muovilattia, jolle on myönnetty Joutsenmerkki.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä