10 asiaa, jotka on hyvä tietää antimikrobisista aineista

10 asiaa, jotka on hyvä tietää antimikrobisista aineista

Mitä sinun tulisi tietää antimikrobisista aineista

Biosidit ovat laaja ryhmä aineita, jotka tuhoavat eläviä organismeja. Niitä käytetään torjunta-aineina monella eri tapaa esimerkiksi rottien, rikkaruohojen, homesienien ja infektiobakteerien torjunnassa. Biosidit ovat kiistelty aihe. Johtavana lattiavalmistajana Tarkett on päättänyt lopettaa biosidien tarpeettoman käytön kestävän kehityksen edistämiseksi. Tavoitteenamme on

  • ehkäistä bakteerien vastustuskyvyn kehittymistä 
  • välttää haitalliset vaikutukset ihmisten terveydelle ja ympäristölle.

Antimikrobisten aineiden hyödyistä lattioissa ei ole todisteita

1. Antimikrobiset aineet eivät ole tarpeellisia – vaikka monissa tuotteissa (esim. pinnoilla, maaleissa tai verhoissa) voi olla antimikrobinen käsittely, todisteita siitä että se oikeasti suojaisi sairaalainfektioilta ei ole1.

2. Materiaalien ja pintojen puhdistus sekä asianmukaiset siivousrutiinit ovat tärkeitä tekijöitä infektioiden ehkäisyssä ja hallinnassa.

3. Usein käytettyjen standardien, joihin lukeutuu muun muassa ISO 22196 (perustuu JIS2801-menetelmään), ei katsota soveltuvan antimikrobisten pintojen testaukseen, koska keinotekoiset testiolosuhteet eroavat niin paljon todellisista käyttöolosuhteista2.

Vaikutukset ihmisten terveyteen ja ympäristöön 

4. Antimikrobiset aineet voivat kasvattaa riskiä moniresistenteistä bakteereista, jotka eivät enää vastaa lääketieteelliseen hoitoon. SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Indentified Health Risks) on ilmaissut huolensa siitä, että biosidien laajamittainen käyttö voi johtaa biosideille ja antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien lisääntymiseen3.

5. Mikrobilääkeresistenssi on suuri uhka kansanterveydelle ja voi johtaa 10 miljoonaan vuosittaiseen kuolemantapaukseen vuoteen 2050 mennessä4. Euroopassa kuolee noin 37 000 ihmistä joka vuosi sairaalainfektioihin, joista 70 prosenttia johtuu antibioottiresistenteistä eli moniresistenteistä bakteereista5.

Ei kysyntää asiakkailta

6. Asiakkaat eivät toivo antimikrobisia käsittelyjä. Yhdysvaltalainen terveydenhuoltoyhtymä Kaiser Permanente kielsi antimikrobisten aineiden käytön sairaaloissaan ja muissa rakennuksissaan vuonna 2015. Lisäksi se otti käyttöön turvallisia kemikaaleja koskevat kriteerit ja kielsi antimikrobiset aineet kokonaan hankintaprosesseissaan6.

7. Arkkitehtitoimistot kuten Perkins + Will ovat laittaneet antimikrobiset tuotteet vältettävien aineiden listalleen ja neuvovat asiakkaitaan valitsemaan vaihtoehtoisia tuotteita mahdollisuuksien mukaan7.

 EU-asetukset ja Tarkettin päätökset

8. EU vaatii, että kaikki biosideja sisältävät tuotteet on merkittävä biosidiasetuksen artiklan 58 mukaisesti. 

9. Tarkett päätti lopettaa antimikrobisten aineiden käyttämisen tuotteissaan vuonna 2013. Syy tähän oli selvien todisteiden puuttuminen niiden tehosta. Lisäksi Tarkettin kestävyysstrategiassa mainitaan hyvät materiaalit, joilla ei ole haitallista vaikutusta ihmisiin tai ympäristöön. 

10. Tarkett liittyi Clean Hospitals -verkostoon vuonna 2020 jatkaakseen sairaaloiden hygieniaan ja siivoukseen liittyvien parhaiden käytäntöjen kehittämistä. Tavoitteena on parantaa hygieniaa sairaalaympäristöissä kehittämällä innovatiivisia, tehokkaita ja kestävän kehityksen mukaisia siivousrutiineja, jotka perustuvat näyttöön.

¹Health Building Note 00-09: Infection control in the built environment - Department of Health UK
²Ojeil M, Jermann C, Holah J, Denyer SP, Maillard JY. Evaluation of new in vitro efficacy test for antimicrobial surface activity reflecting UK hospital conditions. 
³ Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR): «Assessment of the Antibiotic Resistance Effects of Biocides (2009)» https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/ opinions_layman/en/biocides-antibiotic-resistance/biocides-antibiotic-resistance-greenfacts.pdf
4No time to wait: securing the future from drug-resistant infections https://www.who.int/antimicrobial-resistance/interagency-coordination-group/IACG_final_report_EN.pdf?ua=1
5https://www.ecdc.europa.eu/en/about-us/who-we-are/disease-programmes/antimicrobial-resistance-and-healthcare-associated
6https://about.kaiserpermanente.org/total-health/health-topics/kaiser-permanente-rejects-antimicrobials-for-infection-control
7https://healthy-materials-lab.s3.amazonaws.com/resources/Antimicrobial_WhitePaper_PerkinsWill.pdf

Saatat olla kiinnostunut myös näistä